Aφιέρωμα Ίμια: Τύμπανα πολέμου

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ατενίζοντας τα Ίμια από την Καλόλιμνο,
παρέα με ένα MG-3..
 Συνέχεια του δεύτερου μέρους: Από το Figen Akat στην έξοδο του Στόλου

30/1/1996

14:30 - Λόγω των βαθμιαία επιδεινούμενων άσχημων καιρικών συνθηκών τα μικρότερου εκτοπίσματος περιπολικά αποσύρθηκαν καθώς δεν μπορούσαν να επιχειρούν πλέον. Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια έχουν αναπτυχθεί σημαντικές ναυτικές δυνάμεις και των δύο χωρών. Οι ναυτικές αυτές μονάδες δεν έμελλε να διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων 18 ωρών.

14:56 - Το ΓΕΕΘΑ διατάζει την αύξηση της επιτήρησης και του ελέγχου των ελληνικών μικρονησίδων στο ανατολικό Αιγαίο μεταξύ των νήσων Σάμου και Κω.

15:20 - Το 5ο ΕΤΕΑ μεταφέρεται τελικώς στην Καλόλιμνο (προφανώς και στη βραχονησίδα Πίττα Δ-ΒΔ της Καλολίμνου) έπειτα από την παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ Λυμπέρη (βλ. σήμα 13:15). Αποστολή της ομάδας ήταν αφενός η αποτροπή αποβίβασης Τούρκων στη νησίδα και αφετέρου η επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής.

16:00 - Δυο Τουρκικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τα Ίμια και προσπαθούν να εντοπίσουν τα Ελληνικά σκάφη. Μερικά από αυτά είναι «αθέατα» σε κολπίσκους των γειτονικών νησίδων.

17:00 - Ο ΥΦΕΘΑ Κουρής αρνείται εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ Λυμπέρη για μεταφορά καταδρομέων και στο Φαρμακονήσι, (επιπρόσθετα το ΓΕΣ αδυνατούσε όμως να παραχωρήσει δυνάμεις για τη φύλαξη της βραχονησίδας). Ως εναλλακτική λύση διατάχθηκε η επιτήρηση με ναυτική περιπολία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι υπάρχουν κι άλλες βράχια, νησίδες, βραχονησίδες και μικρονήσια των οποίων το καθεστώς είναι ασαφές.

Στις Βρυξέλλες ο μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ συναντά τον Έλληνα ομόλογό του και του προτείνει επιστροφή σε status quo ante την οποία κοινοποιεί στο ΥΠΕΞ.

Παραδίδεται non-paper σε διπλωματικούς υπαλλήλους Ελλάδας και Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, από το βοηθό υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, το οποίο προωθείται στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Κεντρική ιδέα είναι η προσπάθεια αποκλιμάκωσης σε επίπεδο ναυτικών δυνάμεων, καθώς εκεί εντοπιζόταν ο κίνδυνος απότομης-κάθετης κλιμάκωσης που θα οδηγούσε σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των πολεμικών ναυτικών Ελλάδας και Τουρκίας, με ορατό-άμεσο τον κίνδυνο να ξεσπάσει συνολικός πόλεμος.

17:40 - Δυο Τουρκικά περιπολικά ελέγχουν την κατάσταση των βραχονησίδων. Επιβεβαιώνουν ότι το Ελληνικό άγημα είναι στην Αν Ίμια και ότι η Δυτική δεν φυλάσσεται. Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση της επιχείρησης έχει αρχίσει. Τα Ελληνικά περιπολικά τα απωθούν όπως και ένα zodiac με Τούρκους στρατιώτες και Τουρκική σημαία, που είχαν πλησιάσει επικίνδυνα την βραχονησίδα. Η Ελληνική φρουρά που ήταν πάνω σε αυτήν είχε πάρει αμυντική θέση.

18:00 - Εντολή για έναρξη επιχείρησης YUNUS1 - ένα ενισχυμένο στοιχείο αποτελούμενο από 18 άνδρες, φτάνει στην Αλικαρνασσό από την την Κων/πολη μέσω Dalaman. Τελικός προορισμός το Gumusluk 3,5 μίλια ανατολικά από τα Ίμια. Τα υλικά και την μεταφορά του εξοπλισμού την αναλαμβάνουν δύο S-70A Black Hawk.

Πληροφορίες της ΕΥΠ γνωστοποιούν την μεταφορά μιας Μοίρας Καταδρομών από τη Μugla (Μοβολλά στα Ελληνικά) στην Αλικαρνασσό.(Σπυρίδων Δκτης ΑΣΔΕΝ Αθ.Κόσμος 20/10/09). Στα Μοβολλά δεν εδρεύει μονάδα καταδρομών, παρά μόνο το 2ο Τάγμα Πεζικού στη πρωτεύουσα του νομού. Η πληροφορία πιθανόν να αφορά τους SAT-SAS της επιχείρησης YUNUS-1.

Σε επίπεδο ΣΑΓΕ αποφασίστηκε η ανάκληση των δυνάμεων μας, που βρίσκονταν σε συμμαχικές αποστολές εκτός ελληνικής επικράτειας - μία φρεγάτα, δύο αεροσκάφη C-130 και ένας ενισχυόμενος λόχος μεταφορών. Από τον υπουργό Άμυνας, εγκρίθηκε η επιστροφή της φρεγάτας ΥΔΡΑ και η παραμονή των δύο C-130 σε δίωρη ετοιμότητα επιστροφής. Την ίδια ώρα τίθεται θέμα από Α/ΓΕΝ για αντικατάσταση και ξεκούραση των βατραχανθρώπων που εναλλάσσονται επί 24 ώρες με άσχημες καιρικές συνθήκες. Ο ΑΓΕΣ εκφράζει εν νέου αδυναμία να ικανοποιήσει το αίτημα, με την δικαιολογία ότι υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες. Η φρουρά της νησίδας μένει ως έχει. («Πορεία σε ταραγμένες θάλασσες» Χ. Λυμπέρης) Οι «εγγενείς αδυναμίες» ίσως είναι η αδυναμία ή η επικινδυνότητα πτήσης των ελικοπτέρων Χιούι λόγω ισχυρών ανέμων.

18:20 - Ανακοίνωση ΥΦΕΘΑ ότι στην περιοχή βρίσκονται 7 πολεμικά σκάφη 3 ΤΠΚ και 2 Υ/Β. Αρχίζουν να αντικαθίστανται τα περιπολικά με μεγαλύτερα σκάφη. Ο καιρός επιδεινώνεται.

Ο σταθμάρχης της CIA ανήσυχος επισκέπτεται στον διοικητή της ΕΥΠ μεταφέροντας πρόταση του Τένετ για αποκλιμάκωση. Ο διοικητής προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Α/ΓΕΕΘΑ αλλά ενημερώνεται ότι βρίσκεται στη βουλή με τον πρωθυπουργό.

20:00 - Συνομιλία Αμερικανού ΥΠΕΞ Ουόρεν Κρίστοφερ με Έλληνα ομόλογό του Θ.Πάγκαλο ο οποίος επιδεικνύει διάθεση αποκλιμάκωσης της κρίσης και συμφωνεί με την άμεση απομάκρυνση πολεμικών πλοίων και βατραχανθρώπων, αλλά σημειώνει ότι η απομάκρυνση της σημαίας θα πρέπει να γίνει μερικές μέρες μετά.

20:35 - Συνομιλία W.Perry με τον Έλληνα ομόλογό του ΥΠΕΘΑ Γ.Αρσένη ο οποίος του ανακοινώνει ότι η χώρα μας συμφωνεί με την απομάκρυνση πλοίων και φρουράς αλλά όχι με την απομάκρυνση της σημαίας.

21.00 - Αλλάζει η ομάδα βατραχανθρώπων που βρίσκεται στην Aν. Ίμια.

Λαμβάνει χώρα τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο Κλίντον χρειάστηκε πολλές προσπάθειες μέχρι να βρει και εν τέλει να συνομιλήσει με την Τσιλέρ. Την προτρέπει για αποκλιμάκωση και την προειδοποιεί για κίνδυνο πολέμου αν προσπαθήσει να αποβιβάσει στρατιώτες σε κάποιο νησί.

21:30 - Άρνηση Σημίτη στο αίτημα Αρσένη να μεταφερθούν στο ΕΘΚΕΠΙΧ

21:33 - Ένας από τους ομαδάρχες των Τούρκων βατραχανθρώπων της επιχείρησης Yunus-1(Ali Turksen) , αγοράζει βενζίνη για το φουσκωτό τους, κάνοντας χρήση της πιστωτικής κάρτας του έτερου ομαδάρχη Ercan Kiretepe. Επίσης αγοράζουν...ρεφενέ ψωμί και τυρί. Την απόδειξη αγοράς έδειξε πολλά χρόνια αργότερα κατα την διάρκεια δίκης για συμμετοχή του στο Σχέδιο Κλωβός (Kafes Eylem Plan) και στο Σχέδιο Δολοφονίας Ναυάρχων (Amirallere Suikast) τον Ιούλιο του 2010.


21:36 - Το αρματαγωγό «Karamurselbey» NL-124 τύπου Sarucabey φτάνει στην Αλικαρνασσό, έχοντας αποπλεύσει νωρίτερα την ίδια ημέρα από τη Σμύρνη. Το Α/Γ ήταν κενό και άμεσα στοχοποιήθηκε. (Σπυρίδων Δκτης ΑΣΔΕΝ Αθ.Κόσμος 20-27/10/09)

21:50 - Το στοιχείο της ΜΥΚ λαμβάνει εντολές να ρίξει προειδοποιητικές βολές σε περίπτωση που επιχειρηθεί απόβαση Τούρκων. Αν και αυτή δεν αποτρέψει τους Τούρκους, μπορούν να ανοίξουν πύρ.


22:10 - Η ΕΥΠ υποκλέπτει επικοινωνίες των Τούρκων που ρωτάνε αν υπάρχουν Ελληνικές δυνάμεις πάνω στη Δυτ.Ίμια.

O τότε αρχηγός της ΕΥΠ Ναύαρχος
Βασιλικόπουλος
Ο αρχηγός της ΕΥΠ Ναύαρχος Βασιλακόπουλος βρίσκεται στη βουλή για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό σχετικά με πληροφορίες επικείμενης αποβίβασης και πρόταση αποκλιμάκωσης Τένετ. Η γραμματέας του μεταφέρει την επιθυμία του πρωθυπουργού  να ενημερώσει αντ΄αυτού τον ...Μαντέλη για να εισπράξει την απάντηση ότι είναι ο αρχηγός της ΕΥΠ και πρέπει να μιλήσει μόνο στον πρωθυπουργό. Περιμένει υπομονετικά για τις επόμενες τρεις ώρες τον Σημίτη που δεν τον δέχεται!!!

Και ακόμα ένα περιστατικό, ενδεικτικό της.....πχιότητας της Ελληνικής ηγεσίας:

Στην εκπομπή  «Φάκελοι» ο Nαύαρχος Λυμπέρης υποστηρίζει ότι ουδέποτε είδε σήμα της ΕΥΠ πληροφορίες επικείμενης αποβίβασης. Στις 8/2/1996, στο ΚΥΣΕΑ που αποστρατεύθηκε  προκάλεσε τον τότε πρωθυπουργό να του δείξει αυτό το σήμα. Ο Σημίτης τον ρώτησε πως είναι δυνατόν να μην το ξέρει αφού κοινοποιήθηκε στον Α/ΓΕΝ. Είμαι Α/ΓΕΕΘΑ του ανταπάντησε για να εισπράξει το «μα καλά δεν είστε Ναύαρχος;» (!!!) Στην ίδια εκπομπή δηλώνει ότι «Ουδέποτε λήφθηκε από εμένα οποιοδήποτε σήμα της ΕΥΠ που να έλεγε μέσα ότι πρόκειται να αποβιβαστούν οι Τούρκοι στα Δυτ.Ιμια.»  «Διερεύνησα κατόπιν για αυτό το σήμα με τον αρχηγό της ΕΥΠ κ. Βασιλακόπουλο, και κατέληξα ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο πραγματικό σήμα» Επίσης επιβεβαιώνει ότι το βράδυ ο Βασιλακόπουλος περίμενε τον Σημίτη έξω από το γραφείο του στη Βουλή και εκείνος δεν τον δεχόταν.

22:30 - Ο Perry ενημερώνει τον Αρσένη για την μη αποδοχή της πρότασης αποκλιμάκωσης της ελληνικής πλευράς από την Άγκυρα, καθώς οι Τούρκο επιμένουν στην απομάκρυνση της σημαίας.

22:40 Επικοινωνεί ο Σημίτης με τον Κλίντον και του κάνει σαφές ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη για την αποκλιμάκωση. Σε ερώτηση του Κλίντον ο Σημίτης απαντά ότι η σπουδαιότητα της συμβολικής σημασίας της σημαίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Aγκιστρωμένη πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού ενεδρεύει..(φωτογραφία: Αντ.Σαράκης)

22:50 Τρία μεγάλα τουρκικά σκάφη πέρανε τα Δαρδανέλια και κατευθύνονται στα Ίμια.

23:00 Στην κατεχόμενη Κύπρο τρία αρματαγωγά αποβιβάζουν άρματα μάχης στη Αμμόχωστο συνεχίζοντας την ενίσχυση των δυνάμεων τους εκεί όπως κάνουν τις τελευταίες μέρες.

Διακόπτονται οι συζήτησης στη βουλή για προγραμματικές δηλώσεις νέας κυβέρνησης

23:30 Νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας. Γνωστοποιήθηκε εκ νέου η αρνητική τουρκική θέση για την αποκλιμάκωση της κρίσης εάν δεν απομακρυνθεί η ελληνική σημαία από την Ανατολική Ίμια.

Διατάσσεται με πρωτοβουλία του Α/ΓΕΕΘΑ η επιστράτευση των τοπικών εφεδρειών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ξεκινάει αποστολή Ατομικών Φύλλων Πρόσκλησης. Ως αποστολή της ομάδας των πλοίων της περιοχής Ιμίων είχε καθοριστεί «να απαγορεύσει την προσέγγιση τουρκικών πλοίων στη νησίδα προς αποβίβαση τουρκικού αγήματος. Σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας εναντίον ημετέρου πλοίου να ανταποδώσει με αποφασιστικότητα και καθοριστικό τρόπο»

23:57 Το ΓΕΝ διατάζει τον απόπλου του συνόλου των πλοίων του στόλου, σε εφαρμογή μέτρων ενισχυμένου συναγερμού κι εντατικοποίηση των μέτρων επιτήρησης για αποτροπή και απαγόρευση οποιασδήποτε τουρκικής ενέργειας εξόδου σε ελληνικό έδαφος. Διατάσσεται επίσης η αύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακά διαθέσιμων επιθετικών ελικοπτέρων Apache, η μετακίνηση τους με το πρώτο φως, και εκτέλεση αεροπορικών αναγνωρίσεων στην περιοχή ενδιαφέροντος.

31/1/1996

00:00
- Από ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ ενημερώνεται ο Δκτης ΑΣΔΕΝ ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν την επόμενη ώρα κάποια ενέργεια, με πηγή "συμμαχικούς φίλους". (ΑΘ.ΚΟΣΜΟΣ 27/10/09)

Την ίδια ώρα οι ομάδες των SAT/SAS ξεκινούν από το Gumusluk για την επιχείρηση YUNUS-1.

Ο υπεύθυνος της Ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον ενημερώνει τον Αρσένη ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, οι Τούρκοι επρόκειτο να αποβιβαστούν σε κάποιο νησί.

00:15 - Η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟ ενημερώνει ότι ελικόπτερα πετούν βόρεια των βραχονησίδων.

00:30 - Αρχίζει η διαρκής συνεδρίαση της μικρής κυβερνητικής επιτροπής στο γραφείο του Σημίτη στη Βουλή. Συμμετέχουν, εκτός των τακτικών μελών, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάσος Μαντέλης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Ν. Θέμελης και Δ. Καραϊτίδης. Ο διοικητής της ΕΥΠ Βασιλακόπουλος που ...ακόμα περιμένει στο προθάλαμο δεν καλείται να συμμετάσχει. Ο Α/ΓΕΕΘΑ παρουσιάζει την στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ζητάει τους κανόνες εμπλοκής και ειδικά σε περίπτωση επιχειρήσεως απόβασης σε κάποια βραχονησίδα του απαντάει ο Αρσένης «Αρχηγέ άφησε τους κανόνες εμπλοκής εδώ έχουμε διαπραγματεύσεις!» Έτσι, δεν εξουσιοδοτήθηκαν περαιτέρω Κανόνες Εμπλοκής ούτε επικυρώθηκαν εκείνοι που είχαν τεθεί σε ισχύ με διαταγή ΑΓΕΕΘΑ και την έγκριση του υπουργού Άμυνας.

O "συναισθηματικός και υπερβολικός"
-κατα Σημίτη- Α/ΓΕΕΘΑ
Ναύαρχος Λυμπέρης
«Εκεί [Σ.Σ.: στο πρωθυπουργικό γραφείο] πρωτακούω, κατά τις 12:30 τη νύχτα, μία παρά, τον κ. πρωθυπουργό να λέει στον κ. Πάγκαλο, ο οποίος είχε έλθει από το ΜΕGΑ: Θόδωρε, πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις; Εγώ πέφτω από τα σύννεφα. Είμαι Α/ΓΕΕΘΑ, διευθύνω τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν γνωρίζω ότι γίνονται διαπραγματεύσεις. Δεν γνωρίζω ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης εκείνη την ώρα. Στη συνέχεια, μου λέει ο κ. πρωθυπουργός: Κύριε Λυμπέρη, είναι σοβαρό πράγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις να φύγει η σημαία; Και του απάντησα: «Πολύ σοβαρό, κύριε πρωθυπουργέ, οι αξιωματικοί ορκιζόμαστε στη σημαία, μπορεί να πέσει και η κυβέρνηση γιʼ αυτό το θέμα»

Απάντηση του κ. πρωθυπουργού: Είστε συναισθηματικός και υπερβολικός. Μιλούσαν με τους Αμερικανούς από άλλο καμαράκι. Ουδέποτε άκουσα τι έλεγαν και τι τους λέγανε. Έρχεται ο κ. Αρσένης και μου λέει:

Κύριε αρχηγέ, μου λέει εδώ ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ ότι γιʼ αυτούς δεν είναι σοβαρό πράγμα να πάρουν το άγημα και τη σημαία. Προς στιγμήν λέω: Μπας και κάνω λάθος και πάει η χώρα σε πόλεμο; Του λέω: Κύριε υπουργέ, όχι. Για μας είναι σοβαρό πράγμα. Αν θέλετε να κάνετε αυτό που σας λένε οι Αμερικανοί, κάντε το, αλλά εγώ δεν συμφωνώ να φύγει η σημαία. Είμαι ήδη 70 ώρες ξύπνιος. Και ακούω αυτά. Και απογοητεύομαι που δεν έχω μετάσχει στις διαπραγματεύσεις, το θεώρησα υποτιμητικό. Έρχεται ο κ. Πάγκαλος και μου λέει: Κύριε Λυμπέρη, δεν λες ότι την πήρε τη σημαία το κύμα και ο άνεμος να κλείνουμε την υπόθεση; Και είπα: Όχι. Δεν συμφώνησα. Το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων εκείνη την ημέρα ήταν υψηλό. Είχαμε τακτικό πλεονέκτημα. Δηλαδή (είχαμε) περισσότερα πλοία και περισσότερους πυραύλους. Από τις 1:05 π.μ. είχα δώσει εντολή στον Α/ΓΕΝ να στοχοποιηθεί ο τουρκικός στόλος. Και στοχοποιήθηκε».(Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Λυμπέρης)

Ο Λυμπέρης μετά την κρίση κατηγορήθηκε ότι ψεύδεται σχετικά με την σημαία. Αρκετά χρόνια αργότερα η δημοσίευση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων αποδεικνύει ότι έλεγε αλήθεια.

00:35 - Συνεχίζεται η διασπορά των ελληνικών δυνάμεων και η αποστολή ατομικών φύλλων πρόσκλησης στους εφέδρους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η ΑΣΔΕΝ έχει θέσει ήδη τις μονάδες σε θέσεις μάχης.

Τα φουσκωτά με τους SAT-SAS πιθανολογείται ότι συναντούν τουρκική φ/γ ΜΕΚΟ Α-ΒΑ της τουρκικής βραχονησίδας Cavus, περίπου 1 ναυτικό μίλι από το Gumusluk και ~3,5νμ από την Δυτική Ίμια.

00:40 - Αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τον ΥΦΕΞ των ΗΠΑ Χόλμπρουκ. Πληροφορίες για επικείμενη προσπάθεια αποβίβασης.

00:45 - Η φ/γ Ναβαρίνο εντοπίζει ελικόπτερα να κινούνται βόρεια προς Ίμια - Ενημερώνονται οι άνδρες των ΜΥΚ στην Αν. Ίμια ότι επίκειται μεταφορά εχθρικών δυνάμεων με ελικόπτερα.

00:47 - Η φ/γ Ναβαρίνο ενημερώνει ΓΕΝ για τον εντοπισμό 2 ελικοπτέρων που προσεγγίζουν τα Ίμια.

Αρχίζει η φάση αναγνωρίσεως της Δυτικής βραχονησίδας και παράλληλα ο αντιπερισπασμός για τον τρόπο ενεργείας αφού αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί από αέρος αλλά από θαλάσσης.

00:55 - ΓΕΝ-Φ/Γ Ναβαρίνο «Δεν θα πατήσει Τούρκος στα νησιά. Να βληθούν προειδοποιητικές βολές και αν συνεχίσουν να καταρριφθούν. Να προστατευθούν τα Ίμια και το Φαρμακονήσι»

Ο Α/ΓΕΕΘΑ διατάζει τον Α/ΓΕΝ να δώσει εντολή στοχοποίησης όλου του Τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Δήλωση Κλίντον ότι εντός 24-48 ωρών η ένταση θα αποκλιμακωθεί και οι δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Εντολή για Scramble στην 337ΜΠΚ στη Λάρισα.

01:00 - Αποπλέει από το ναύσταθμο η φ/γ "Ελλη" F450, επί της οποίας επιβαίνει ο αρχηγός Στόλου.

01:04 - Φ/Γ Ναβαρίνο- ΓΕΝ «Δύο Τουρκικά Ελικόπτερα Black Hawk βρίσκονται στην περιοχή, 1000yrds Δυτικά από τα Ίμια πλησίον της Yavuz. Το άλλο υπερίπταται Yavuz.»

Τα ελικόπτερα εκτέλεσαν εικονικές απονηώσεις όπως θα έπραταν τα ΑΒ-212. Στην πραγματικότητα είναι S-70A-28 Black Hawk που φέρει το  καθένα μία ομάδα βατραχανθρώπων ως τοπική εφεδρεία. Αν η αποβίβαση μέσω θαλάσσης ήταν αδύνατη για οποιαδήποτε αιτία, τότε υπήρχε το εναλλακτικό σενάριο της αποβίβασης της μίας ομάδας από το ένα S-70A με κάλυψη και εφεδρική την άλλη. Σε περίπτωση εκδηλώσεως πυρών από τους Έλληνες ΜΥΚ της Αν.Ίμια τότε θα επενέβαινε η εφεδρική με κάλυψη της πρώτης. Στην περίπτωση της επιτυχούς αποβίβασης από θάλασσα στη Δ.'Ιμια και εκδήλωση πυρών από την Α.Ίμια τότε θα τους κάλυπταν οι δύο αυτές μονάδες.

Ε/π S-70A πραγματοποιεί αναγνωριστική πτήση στην Αν.Ίμια και στη συνέχεια κατευθύνεται στη Δυτική που την ερευνά για 10 λεπτά με προβολέα, για να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει Ελληνικό άγημα ακόμα πάνω σε αυτήν, το δεύτερο ίπταται ανατολικότερα.

01:05 - Εκτελούνται CAP μέχρι τις 04:25 από τρία ζεύγη F-4Ε της 337ΜΚΠ. Τα F-4E στα CAP επιχειρούσαν με 2xAIM-7F, 2xAIM-7E, 2xAIM-9P, 2xAIM-9L και σύστημα αυτοπροστασίας. Περιπολούν παράλληλα και M2000 από Τανάγρα. Τα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν τεθεί σε λειτουργία αλλά ο καιρός σε όλο το Αιγαίο είναι τέτοιος που καθιστά τις επιχειρήσεις με τις υπάρχουσες δυνατότητες εξαιρετικά δυσχερείς. Εντολή για εκκένωση μονάδων και διασπορά υλικών μετά από απογείωση "πακέτου" 8-10 αεροσκαφών από την αεροπορική βάση Πανόρμου όπου στάθμευε η 161 Filo, με F-16 Block 40/LANTIRN - σύστημα ακόμα σχετικά άγνωστο για την ΠΑ. Έτσι εύλογα υπήρξε ο φόβος για προσπάθεια χαμηλής διείσδυσης στην ηπειρωτική Ελλάδα με πιθανούς στόχους τα αεροδρόμια της Νέας Αγχιάλου και της Τανάγρας. Στην πορεία όμως το πακέτο αυτό καταγράφτηκε να κινείται ανατολικά σε αεροδρόμια μεταστάθμευσης, ωστόσο η ανησυχία παρέμενε για το ενδεχόμενο παραπλανητικής κίνησης για αυτό κι εξετάστηκε το ενδεχόμενο αντίστοιχης μεταστάθμευσης ελληνικών αεροσκαφών. Οι δε στρατιωτικές μονάδες σε νησιά και Έβρο είναι ήδη σε χώρους διασποράς σε πλήρη ετοιμότητα. Το CAP των F-4E επιχειρούν, στο βόρειο τομέα, στο τρίγωνο Σκύρου, Ικαρίας και Μυκόνου στα 30.000ft εντός νέφωσης υπό την καθοδήγηση ΣΑΕ. Τα Mirage από Τανάγρα περιπολούν στο νότιο τομέα. Τα RWR προειδοποιούσαν για τα ενεργά συστήματα radar σκαφών επιφανείας και αντιαεροπορικών συστημάτων φίλιων κι εχθρικών. («Ελληνική Άμυνα και Ασφάλεια» Μαρτίου 2006)

01:05 - Πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα ΥΕΘΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του W.Perry, o Έλληνας υπουργός ενημερώνεται ότι επίκειται τουρκική επίθεση χωρίς να προσδιορίζεται ο τόπος και ο χρόνος.

01:15 - Πιθανότατα ήταν η στιγμή που η Φ/Γ YAVUZ εκτελεί ελιγμό που διαρκεί 3 λεπτά και καθελκύει  τα δύο zodiac με τους 12 SAT-SAS. Η προσοχή όλων παραμένει στραμμένη στα Τούρκικα ελικόπτερα και η κίνηση της Τούρκικης Φ/Γ εκλαμβάνεται απλώς ως προκλητική και παραπλανητική. Τα ε/π στην ουσία εκτελούν αναγνώριση επί της βραχονησίδας για να επιβεβαιώσουν ότι παραμένει αφύλακτη και αν χρειαστεί να ενισχύσουν το στοιχείο επί του εδάφους.

Στην εκπομπή "Φάκελοι" άνδρας των ΟΥΚ αναφέρει ότι έδωσαν αναφορά για κίνηση από δύο Τούρκικες φρεγάτες και δύο βαρκάκια με φωτάκια να φεύγουν προς στην Δυτ Ίμια. Τους απάντησαν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ότι είναι ελληνικό σκάφος και περνάει από μπροστά σας για να σας καλύπτει. Παπαχελάς «Νοιώσατε ποτέ απειλή;» Άνδρας των ΟΥΚ «Σίγουρα εγώ προσωπικά ένοιωσα όταν γινόταν η ενημέρωση από τον αρχηγό στο Αρχηγείο ότι υπάρχουν Τούρκοι στην βραχονησίδα και μας λέγαν όχι δεν υπάρχουν. Μετά από αυτήν την ενημέρωση όλοι καταλάβαμε ότι σίγουρα κάτι παίζει...»

01:25 - ΓΕΝ-Φ/Γ Ναυαρίνο «Εξασφαλίσατε την ετοιμότητα ημετέρων μονάδων. Στοχοποιήσατε κάθε Τούρκικη μονάδα. Να ευρίσκεσθε σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο»

Τα σκάφη επιφανείας εγκλωβίζουν τα ελικόπτερα και ο Α/ΓΕΕΘΑ ζητάει κανόνες εμπλοκής. Το ΚΥΣΕΑ διατάζει να ΜΗΝ χτυπηθούν τα ελικόπτερα παρά μόνο αν επιχειρήσουν να αποβιβάσουν στρατιώτες.

01:27 - ΥΦΕΘΑ Ν.Κουρής από το ΕΘΚΕΠΙΧ διαβιβάζει εντολή στους ΜΥΚ της Αν. Ίμια να ανάψουν φωτοβολίδα. Προφανώς για να κάνουν γνωστή και να επιβεβαιώσουν ότι εκεί βρίσκεται Ελληνικό άγημα σε περίπτωση που δεν το είχαν αντιληφθεί οι Τούρκοι.

01:37 - ΓΕΝ-Φ/Γ Ναυαρίνο «Εφόσον τα ελικόπτερα προσπαθήσουν να βγάλουν κόσμο, να ριφθεί μια φωτοβολίδα, δεύτερον, να ριφθεί προειδοποιητική βολή, τρίτον να καταρριφθούν.»

01:40 - Φ/Γ Ναυαρίνο- ΓΕΝ «Υπάρχει μια φρεγάτα Βόρεια της βραχονησίδας. Ελικόπτερα ευρίσκονται νοτίως από Φ/Γ και εκτελούν πτήσεις»

Σύμφωνα με τον Ali Turksen εκείνη την ώρα οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι είχαν ήδη αποβιβαστεί στη Δυτ.Ίμια.

O Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνεται ότι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, Τούρκοι καταδρομείς κατέλαβαν τη δεύτερη νησίδα των Ιμίων.

01:50 - Από το πολεμικό στρατηγείο ο Δκτης ΑΣΔΕΝ Σπυρίδων παρακολουθεί κίνηση της YAVUZ να προσεγγίζει την δυτική Ίμια από ΝΔ σε απόσταση 400μ. (Δκτης ΑΣΔΕΝ Σπυρίδων ΑΘ.ΚΟΣΜΟΣ 27/10/09)

Έφεδροι κι επίστρατοι εθνοφύλακες αναπτύσσονται σε θέσεις μάχης των προβλεπόμενων περιοχών ευθύνης.

01:55 - Φ/Γ Ναυαρίνο-ΓΕΝ «Τα ελικόπτερα είναι κοντά στη φρεγάτα. Η φρεγάτα είναι 500 γιάρδες από το νησί»
01:56 -Φ/Γ Ναυαρίνο-ΓΕΝ «το πρώτο ελικόπτερο κατευθύνεται προς Ανατολάς και το δεύτερο έχει κάτσει από πάνω»
02:00 - ΓΕΝ -Φ/Γ Ναυαρίνο «Εφιστάτε η προσοχή σας μήπως η απομάκρυνση ελικοπτέρων είναι παραπλανητική για να κάνουν ενέργεια σε Φαρμακονήσι»

Ελικόπτερο Black Hawk ίπταται πάνω από τη δυτική Ίμια για περίπου δέκα λεπτά. Παρακολουθείται από το στρατηγείο στη Κω όπως και η YAVUZ. Ο φόβος αποβίβασης ανδρών από τη Φ/Γ ή αεροαπόβασης υπήρξε αλλά την κατάσταση την έλεγχαν οι άνδρες των ΜΥΚ που υποτίθεται ότι ήταν πάνω και στη δυτική Ίμια. (Δκτης ΑΣΔΕΝ Σπυρίδων ΑΘ.ΚΟΣΜΟΣ 27/10/09)

02:03 - ΓΕΝ -Φ/Γ Ναυαρίνο «Πείτε μου εάν έχει αρχίσει η κίνηση. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειασθεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ιστορίας του Π.Ν.»

02:04 -




02:05 - Φ/Γ Ναυαρίνο- ΓΕΝ «Εκτελείται»

2:10 - Το στρατηγείο της Κω παρακολουθεί το Black Hawk να κατευθύνεται βόρεια με το φόβο πιθανής ενεργείας αεροαπόβασης στο Φαρμακονήσι. Ανεπιτυχής προσπάθεια επικοινωνίας με τον ΑΓΕΕΘΑ, αντ' αυτού ενημερώνεται ο Κουρής για την κίνηση του ελικοπτέρου. Η απάντηση ήταν ότι είναι υπό τον έλεγχο του ναυτικού. Ο Δκτης ΑΣΔΕΝ ρωτάει αν εννοεί ότι θα εξαπολυθούν πυρά σε τυχών αποβιβαζόμενες δυνάμεις, κι αν είναι έτσι ώστε να θέσει σε ετοιμότητα και τα δικά του πυροβόλα. (Δκτης ΑΣΔΕΝ Σπυρίδων ΑΘ.ΚΟΣΜΟΣ 27/10/09)

02:11 - ΓΕΝ - Φ/Γ Ναυαρίνο «Πιστεύω να είναι σαφείς οι θέσεις για Ίμια και Φαρμακονήσι. Κανένα Τουρκικό ποδάρι δεν θα πατήσει τα νησιά. Ρίξτε προειδοποιητικές βολές και αν απειληθείτε από Τουρκικά πλοία τότε ρίξτε και στα Τουρκικά πλοία. Επαναδιατάξτε τα πλοία πλησίον των ακτών και διατηρείτε ετοιμότητα για τα πάντα»

02:14 - Φ/Γ Ναυαρίνο - ΓΕΝ «Είναι σαφές αυτό που είπες και εκτελείται»

02:15 - Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοινώνει ότι κατέλαβαν την Δυτική Ίμια, και προτείνει στην Ελληνική πλευρά να αποσύρει πρώτη τις δυνάμεις της και μετά να αποσύρουν οι Τούρκικες και κατόπιν να διαπραγματευτούν το καθεστώς των βραχονησίδων.

Tο ΓEEΘA στέλνει κατεπείγον σήμα στο Γενικό Επιτελείο Εθνοφρουράς Κύπρου ενημερώνοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας και ότι επίκειται επίθεση του εχθρού.

02:17 - Φ/Γ Ναυρίνο - ΓΕΝ «Επικεφαλής της ομάδας ΟΥΚ εκτιμά ότι αν προσγειωθεί ελικόπτερο στο βράχο ο αριθμός των ανδρών είναι μικρός. Ζητάει ενισχύσεις. Προτείνει να αποβιβαστεί και η 2η ομάδα» (Το αίτημα θα απορριφθεί 33 λεπτά μετά)

Τα Ελληνικά σκάφη φοβούνται και εντείνουν την προσοχή τους για ενδεχόμενη αεροπόβαση στο Φαρμακονήσι, όπως και ο ίδια ανησυχία υπήρχε για τις υπόλοιπες νησίδες και βραχονησίδες που φυλάσσονταν από Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις (Αμφίβιους Καταδρομείς, 5ο ΕΤΕΑ, κ.α.) όπως στην Πίττα, στην Καλόλιμνο, στην Ψέριμο, κλπ.

02:30 Η είδηση του Τούρκου ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες και την ενημέρωση από διάφορες πηγές.

Τελικά δεν την πήρε..ο αέρας, αλλά η φοβική Ελληνική ηγεσία.


02:42 Ο Αμερικανός διπλωμάτης Kerry Cavano ενημερώνει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ότι, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο Πάγκαλος τοποθετήθηκε και στο θέμα της σημαίας, αλλά και στο άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ο Cavano έγραψε τα εξής σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα, που υπέγραψε ο Cristopher:

«Ημερομηνία:31 Ιανουαρίου 1996, ώρα 02:42
Από: Υπουργό Εξωτερικών Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον
Προς: Πρεσβεία ΗΠΑ, Αθήνα, Άμεση παράδοση
Θέμα: Επίσημα-Ανεπίσημα
1. Διαβάθμιση από διευθυντή Νοτιοανατολικών Υποθέσεων Κέρι Κάβανο.
2. Τηλεφωνήματα προς Σημίτη και άλλους: τα σημεία συζήτησης που σας αποστείλαμε νωρίτερα χρησιμοποιήθηκαν στο τηλεφώνημα του Προέδρου Κλίντον προς τον πρωθυπουργό Σημίτη και αποτέλεσαν τη βάση των σημείων συζήτησης που χρησιμοποιήθηκαν στα τηλεφωνήματα του υπουργού (Εξωτερικών των ΗΠΑ) προς τον Πάγκαλο και του υπουργού Άμυνας Πέρι προς τον Αρσένη. Τα ίδια ουσιαστικά σημεία συζήτησης χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο τηλεφώνημα του Προέδρου προς τον Ντεμιρέλ, στο τηλεφώνημα του υπουργού (Εξωτερικών) προς τον Μπαϊκάλ και στο τηλεφώνημα του στρατηγού Σαλικασβίλι προς το στρατηγό Καρανταγί.
Προς το παρόν, έχουμε μόνο μια μικρή περιγραφή της κλήσης προς τον Πάγκαλο, η οποία έχει ως εξής:
Σε απάντηση στα σχόλια του υπουργού (Εξωτερικών Κρίστοφερ), ο Πάγκαλος είπε ότι, σε ομιλία που είχε μόλις εκφωνήσει στη Βουλή, είχε επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν είχε την πρόθεση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 (έξι) μιλίων. Τόνισε στον υπουργό (Εξωτερικών Κρίστοφερ) ότι ήλπιζε πως αυτό θα έχει καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες ως προς το σημείο αυτό. Είπε ότι τα ελληνικά στρατεύματα στα Ίμια θα αποσύρονταν στις 31 Ιανουαρίου, αλλά η σημαία θα παρέμενε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ανέμενε πως οι ισχυροί άνεμοι θα κατέστρεφαν σύντομα τη σημαία και ότι η Ελλάδα δεν θα την αντικαθιστούσε.
3. Συγχαρητήριο μήνυμα στον Πάγκαλο: διαβιβάστηκε σήμερα μέσω του μηνύματος 17018 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Κρίστοφερ»
(«Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών" Μ. Ιγνατίου και Αθ. Έλλις)

02:50 ΓΕΝ - Φ/Γ Ναυαρίνο «Να ΜΗΝ αποβιβαστεί η 2η ομάδα»...

Στο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση του Τούρκου ΥΠΕΞ μέχρι το σήμα προφανώς συζητήθηκαν οι εναλλακτικές αντίδρασης κι επιβεβαίωσης όπως επίσης κατεβλήθησαν προσπάθειες για διασταύρωση και επιβεβαίωση των πληροφοριών σχετικά με την αποβίβαση στη Δυτ.Ίμια.

03:00 - Ο ΥΦ/ΕΞ ΗΠΑ, Χολμπρουκ τηλεφωνικά πληροφορεί-επιβεβαιώνει τον Πάγκαλο ότι οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στη δυτική Ίμια. Παράλληλα διαβιβάζεται μέσω του ίδιου διαύλου τουρκικό τελεσίγραφο: "Σε περίπτωση προσβολής των Τούρκων κομάντος, αυτό θα σήμαινε αυτομάτως ολοκληρωτικό πόλεμο."

Όλες οι πληροφορίες τείνουν να επιβεβαιώνουν το γεγονός που μια ώρα πριν ανακοίνωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Η επιτυχία της επιχείρησης YUNUS 1 έκανε τον Σημίτη να εκραγεί και έστω σε άπταιστο πληθυντικό «κατέβασε κάποιες χριστοπαναγίες» πρωτοφανής αντίδραση για όσους τον ξέρουν, καταφέρεται με λόγια απρεπή και φράσεις που έμειναν παροιμιώδεις κατά των ενόπλων δυνάμεων. Ο Λυμπέρης έχει διαψεύσει τη δήλωση Πάγκαλου που ήθελε τον Σημίτη να αναφέρει «Δεν σου είπα, βρε μαλάκα, να στείλεις φρουρά και στα δύο νησιά;».

Το ΕΘΚΕΠΙΧ δίνει εντολή να ερευνηθούν οι βραχονησίδες εξονυχιστικά από ελικόπτερο του ΠΝ.

03:05 - Αποπλέει η Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟ για τη "θερμή" περιοχή, η οποία βρισκόταν στη δεξαμενή του ναυστάθμου Σαλαμίνας για προγραμματισμένη επιθεώρηση.

03:15 - Η Eλληνική πρεσβεία στην Άγκυρα επιβεβαιώνει την πληροφορία που λίγο νωρίτερα έδωσε η EYΠ για απόβαση Tούρκων στην Δυτική Ίμια. Τίθεται στο ΚΥΣΕΑ το ερώτημα αν θα προχωρήσουν σε ανακατάληψη της βραχονησίδας ή να αποδεχτούν τις προτάσεις Χολμπρουκ Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ τις αποκλιμάκωσης.

Ο Αντ/γος Σπυρίδων δκτης ΑΣΔΕΝ αναφέρει στους Φακέλους ότι τότε ακριβώς συνειδητοποίησε ότι η Δυτ.Ιμια ήταν αφύλακτη.

03:15 ΓΕΝ-Φ/Γ ΝΑΒ «Υπάρχει η πληροφορία ότι ίσως κάτι γίνεται στην Δυτ.Ιμια. Εξακριβώσατε και πείτε μου»
03:16 ΓΕΝ-Φ/Γ ΝΑΒ «Πριν 15-30 λεπτά περασαν Ικαρία και Σάμο δύο μεγάλοι στόχοι με φώτα παραπλανήσεως κινούμενοι Νότια»
03:16 ΓΕΝ-Φ/Γ ΝΑΒ «Διατάξτε ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ να αποβιβάσει ΜΥΚ στη Δυτική Ίμια και να μου πείτε έναρξη και πέρας»
03:30 ΓΕΝ-Φ/Γ ΝΑΒ «Υπάρχει πληροφορία ότι έχουν ανέβει στο νησί 30 άτομα στο Δυτικό νησί Ίμια. Να πάει ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ να ελέγξει με προβολέα και στη συνέχεια να αποβιβάσει ΜΥΚ.»

03:36 Η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟ F461 αναφέρει έναρξη επιβίβασης της ομάδας των βατραχανθρώπων στη βάρκα που κατέβασε η κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ P61. Ανέφερε επίσης ότι η ενέργεια θα ολοκληρωνόταν σε 30 λεπτά.

Κατά την μαρτυρία ατόμου που παρουσιάσθηκε ως μέλος του συγκεκριμένου υποστοιχείου στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι» του Παπαχελά αναφέρθηκε πρώτη φορά η λεπτομέρεια που δεν έφερε αντιμέτωπους του Έλληνες με τους Τούρκους βατραχανθρώπους με ότι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της κρίσης. Η λεπτομέρεια ήταν ότι ο αρχηγός του στοιχείου έκρινε ότι οι μπαταρίες των ασυρμάτων δεν ήταν επαρκώς φορτισμένες, αφού τις δικές τους τις είχαν δώσει στο πρώτο υποστοιχείο ως εφεδρικές, ως εκ τούτου ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεταβούν αρχικά στην Αν.Ίμια για να τις παραλάβουν. Φθάνοντας στην Αν.Ίμια μεσολάβησε ο χρόνος που αυξήθηκαν οι πληροφορίες και ο φόβος ότι στη Δυτ.Ίμια είχαν αποβιβαστεί Τούρκοι βατραχάνθρωποι με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η επιχείρηση της ελληνικής αποβίβασης.

Λεπτομέρεια σαν αυτή της μη επάρκειας αριθμού εφεδρικών μπαταριών, αλλά και υλικών, οπλισμού, ρουχισμού, η συνεχής εναλλαγή των συγκεκριμένων υποστοιχείων χωρίς αντικατάσταση, η καταλληλότητα ή μη της επιλογής ΜΥΚ για το συγκεκριμένο σκοπό κι αρκετά άλλα έχουν αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και συζητήσεων την επομένη της κρίσης.

03:38 ΓΕΝ - Φ/Γ ΝΑΒ «Πείτε μου άμεσα αν υπάρχει κανένας Τούρκος κρατημένος δίπλα στο νησί. Με ενδιαφέρει άμεσα αν είναι κανένας πάνω στο νησί.»

03:42 ΓΕΝ - Φ/Γ ΝΑΒ "Απονηώσατε ελικόπτερο και ελέγξατε δυτικό νησί προ αποβιβάσεως ΜΥΚ"

03.45 Το Τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "STAR" μεταδίδει εικόνες της απόβασης και δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών.

H κυβέρνηση σε "μίνι" υπουργικό συμβούλιο μελετά εναλλακτικές λύσεις για την Ελληνική αντίδραση. Oι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δεν πείθονται για την ύπαρξη Τούρκων κομάντος στη Δυτική Ίμια. Ως αποτέλεσμα ζητείται η διαπίστωση με φίλια μέσα του τι ακριβώς συμβαίνει.

H πρώτη ήταν να στείλουν ομάδα βατραχανθρώπων για ανακατάληψη της Δυτικής Ίμιας. Σ' αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν έπεφτε η πρώτη τουφεκιά, θα ακολουθούσαν οι πύραυλοι από τα παραπλέοντα σκάφη με απρόβλεπτες συνέπειες. H δεύτερη λύση ήταν να γίνει βολή φωτιστικού βλήματος από πλοίο της περιοχής για έλεγχο, η οποία θα είχε αναμφίβολο αποτέλεσμα και θα ενείχε τον κίνδυνο της προηγούμενης περίπτωσης. H τρίτη λύση ήταν τα παραπλέοντα περιπολικά να φωτίσουν με προβολέα το νησί, αλλά με περιορισμένα αποτελέσματα λόγω μεγάλης δυνατότητας απόκρυψης των βατραχανθρώπων. H λύση που τελικώς επελέγη ήταν ο φωτισμός των Tούρκων κομάντος να γίνει από ελικόπτερο του Π.N. με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό επικινδυνότητας. H Φρεγάτα NABAPINO έπλεε 200 γυάρδες ΒΔ της Καλολίμνου.

ΠΝ-21


03.55 Δίνεται η εντολή για άμεση απονήωση του ελικοπτέρου ΠΝ21 της Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟ Μετά από κάποια λεπτά το ΑΒ-212ASW, ΠΝ21 απονηώνεται υπό βροχή και 6 μποφόρ (26 κόμβοι) με σκοπό να ερευνήσει με τον προβολέα του τη Δυτ. Ίμια. Το διαθέσιμο πλήρωμα αρνήθηκε υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες και ανέλαβε (κατά παράβαση crew rest) την αποστολή το δεύτερο πλήρωμα. Επέβαιναν ο κυβερνήτης του E/Π Yποπλοίαρχος X. KAPAΘANAΣHΣ ΠN, ο Συγκυβερνήτης του Yποπλοίαρχος Π. BΛAXAKOΣ ΠN και ο χειριστής συσκευών RADAR και SONAR Aρχικελευστής (HN/AY) E. ΓIAΛOΨOΣ. To πλήρωμα ετοίμασαν τα προσωπικά τους πράγματα ακόμα και τη βέρα (Καραθανάσης) με εντολή να δοθούν στις οικογένειες τους. Η πτήση εκτελέστηκε χωρίς να έχει υπογραφεί από το κυβερνήτη.

Η διαφορά είναι ότι αυτή η αποστολή δεν ήταν έρευνας και διάσωσης αλλά μια επιθετική αναγνώριση με ένα ακατάλληλο μέσο που δεν διέθετε τις ανάλογες ικανότητες νυχτερινής παρατηρήσεις αλλά και αυτοάμυνας. Τα προηγούμενα χρόνια η μείωση αμυντικών δαπανών επέφερε μεγάλες καθυστερήσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα κι αναβαθμίσεις με αποτέλεσμα την κρίσιμη στιγμή να λείψουν σύγχρονα μέσα, καταλληλότερα για την συγκεκριμένη αποστολή.

04:08 ΓΕΝ - Φ/Γ ΝΑΒ «Τονίζεται η απαίτηση πριν βγουν οι MYK να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στη Δυτική Ίμια.»
04:25 ΠΝ21 -Φ/Γ ΝΑΒ "Ελικόπτερο στον αέρα. Προσεγγίζουμε το νησί. Βρισκόμαστε σε ύψος 300 πόδια. Διαφοροποίηση ύψους κατά κρίση."
04:25 Φ/Γ ΝΑΒ -ΓΕΝ «Ελικόπτερο άνωθεν Δυτικής Νήσου, Αναμένω αποτελέσματα.
04:26 Φ/Γ ΝΑΒ -ΓΕΝ «Δεν έχει εντοπίσει ακόμη τίποτα. Ορατότητα χαμηλή.»
04:28 ΠΝ21 -Φ/Γ ΝΑΒ "Πρώτη διέλευση άνωθεν νήσων. Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε Δ.Ίμια λόγω σκότους και βροχής."
04:29 Φ/Γ ΝΑΒ - ΓΕΝ "Βρέχει στην περιοχή. Ορατότητα χαμηλή. Προσπαθεί να εντοπίσει οτιδήποτε"
04:30 ΓΕΝ -Φ/Γ ΝΑΒ "Περιμένω να μου πείτε για το ελικόπτερο και το αποτέλεσμα έρευνας. Το αναμένει ο πρωθυπουργός."

Υπάρχει ένα δεκάλεπτο κενό και βάσει διαλόγων είναι προφανώς η χρονική περίοδος, βάσει της μαρτυρίας του ανώνυμου βατραχανθρώπου στους "Φάκελους" του Παπαχελά, που το ΠΝ21 αρχικά εντόπισε την Ανατολική Ίμια και οι Έλληνες βατραχάνθρωποι άναψαν φωτοβολίδες για να καταλάβουν ότι είναι σε λάθος νησίδα.

04:43 ΠΝ21 -Φ/Γ ΝΑΒ "Δεν βλέπουμε τίποτα. Κατεβαίνουμε χαμηλότερα. Ενημερώστε τα πλησίον ευρισκόμενα πλοία να έχουν τεταμένη τη προσοχή τους."

Η πρώτη διέλευση πάνω από τη δυτική Ίμια ήταν στα 100 μέτρα. Οι επόμενες τρεις διελεύσεις ήταν κάθε φορά και χαμηλότερα.

04:47 ΝΑΒ-ΓΕΝ "Έχει περάσει τέσσερις φορές πάνω από το νησί. Αποτελέσματα αρνητικά. Πετάει σε ύψος 40-50 μέτρα και προσπαθεί."
04:50 ΠΝ21-ΝΑΒ «Εντοπίσαμε πιθανόν μαύρη zodiac με άσπρη μηχανή στη δυτική πλευρά του νησιού. Θα κάνουμε και άλλη διέλευση.»
04:50 ΝΑΒ-ΓΕΝ «Ελικόπτερο πετάει καθώς φωτίζει με προβολέα.»
04:50 ΝΑΒ-ΓΕΝ «Υπάρχουν μερικά άτομα πάνω στο νησί.»
04:52 ΠΝ21-ΝΑΒ «Αναγνωρίζουμε στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού μαύρη Zodiac»
04:55 Ο Α/ΓΕΕΘΑ ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις δυσάρεστες ειδήσεις.
04:56 ΓΕΝ-ΝΑΒ "Το ελικόπτερο να συνεχίσει για περισσότερα στοιχεία"
04:59 ΠΝ21-ΝΑΒ «ΕΧΩ ΕΝΔΕΙΞΗ MASTER CAUTION».
05:00 ΠΝ21-ΝΑΒ "Master Caution δεν ξέρω τι emergency έχω. Ανάψτε τα φώτα στη φρεγάτα για να διευκολυνθώ"

Η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟ βρισκόταν ανάμεσα Καλόλιμνο και βραχονησίδα Πίττα ~ 4 ναυτικά μίλια από τη δυτική Ίμια, σημείο απάγκιο από τον Νοτιά. Για την ομαλότερη προσνήωση του ε/π, καταργεί συσκότιση και επιταχύνει ΝΑ.

05:01 ΝΑΒ-ΠΝ21 "Έχει ήδη εκτελεσθεί"
05:02 ΠΝ21-ΝΑΒ "Emergency, Emergency"
05:02 ΓΕΝ-ΝΑΒ «Οι δικοί μας βατραχάνθρωποι να παραμείνουν στον Πολεμιστή και να γίνει συλλογή στοιχείων.»
05:04 ΓΕΝ-ΝΑΒ «Το ελικόπτερο να επιστρέψει.»
05:05 ΝΑΒ-ΓΕΝ "Έχω απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο. Η τελευταία του αναφορά EMERGENCY EMERGENCY βόρεια 1,50 μίλι από την περιοχή ενδιαφέροντος"

05:06 Έχει χαθεί κι από τα radar του 5ου ΣΑ, ενημερώνει δκτη ΑΣΔΕΝ Σπυρίδων (χειριστής ε/π) ο οποίος απαντά «Ποιος μαλάκας σήκωσε ελικόπτερο με αυτή την αποστολή» Το 5ο ΣΑ άκουγε τις συνομιλίες και εκείνη την ώρα ακούει και την YAVUZ να καλεί το ΠΝ21 για να του παράσχει βοήθεια (Αθ.Κόσμος 20/10/09)

05:13 ΓΕΝ-ΝΑΒ Ερωτηματικό: Έχετε επικοινωνίες;
05:14 ΝΑΒ-ΓΕΝ Αρνητικό
05:14 ΓΕΝ-ΝΑΒ Ερωτηματικό. Εάν αποκτήσατε κάποια στιγμή επικοινωνία.
05:15 ΝΑΒ-ΓΕΝ Τον ακούσαμε που έκανε μια κλήση μόνο.
05:16 ΓΕΝ-ΝΑΒ Τον έχετε στα Ρ/Ε;
05:16 ΝΑΒ-ΓΕΝ Αρνητικό.
05:24 ΓΕΝ-ΝΑΒ Το EMERGENCY τι ήταν;
05:24 ΝΑΒ-ΓΕΝ MASTER CAUTION EMERGENCY

Το ΠΝ21 χάνεται ~2 μίλια βορειοδυτικά των Ιμίων ένα μίλι από την Φ/Γ Ναβαρίνο που κατευθυνόταν σε αυτό με ταχύτητα 20 κόμβων, πλησιέστερα ήταν η Τούρκικη Φ/Γ Yavuz . Ο κυβερνήτης του ΠΝ21 δεν άλλαξε ποτέ πορεία. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ανθρώπινο λάθος, εξαιτίας απώλειας προσανατολισμού (vertigo) των πιλότων.

05:15 Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας Τούρκων στη νησίδα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε να εκκενωθεί το εθνικό έδαφος με τον προσφορότερο τρόπο. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης εισηγήθηκε τρεις λύσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Η πρώτη λύση αφορούσε τον άμεσο ναυτικό βομβαρδισμό της νησίδας, η δεύτερη προέβλεπε την προσβολή της από αέρος με το πρώτο φως, και η τρίτη την ανάληψη επιχείρησης ανακατάληψης με καταδρομείς. Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις δύο πρώτες λύσεις και ζήτησε την άμεση ανάληψη ενέργειας αποβίβασης καταδρομέων στη νησίδα για σύλληψη (!!!) των Τούρκων εντός 45 λεπτών. Η τρίτη λύση που ζητήθηκε δείχνει το μέγεθος της άγνοιας για τέτοιας μορφής επιχειρήσεις. Tο ιδιαίτερα μικρό χρονικό περιθώριο που τέθηκε στον Α/ΓΕΕΘΑ απέρρεε από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς προς την αμερικανική. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τέτοια επιχείρηση στον τεθέντα ελάχιστο χρόνο.

Άλλη ερμηνεία είναι να υφίσταται τελεσίγραφο αποχώρησης δυνάμεων στις 06:00 ώρα Ελλάδας όπως μεταφέρθηκε από τον Χόλμπρουκ στον Πάγκαλο στις 03:00.Ο Χόλμπρουκ επίσης δήλωσε ότι τη νύχτα της παρ' ολίγον σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι "κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου".

05:30 Έληξε η επιστράτευση, στα ΦΑΠ ανταποκρίθηκε άνω του 90% σε αυτές τις λίγες ώρες με το χαρακτηριστικό ότι οι προσελθόντες ήταν περισσότεροι από τους κληθέντες!

05:40 ΓΕΝ - ΠΥΡΠ «Θα εκτελεσθεί αποχώρηση φίλιων και εχθρικών μονάδων από την περιοχή»

Συμφωνία απεμπλοκής με τη διαμεσολάβηση του αμερικανικού παράγοντα και κοινή απόφαση για επαναφορά στην προηγούμενη της κρίσης κατάσταση («status quo ante»). Συμφωνήθηκε η αποχώρηση του συνόλου των ναυτικών μονάδων και των στρατευμάτων των δύο χωρών από την επίμαχη περιοχή, όπως επίσης και η απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας από τη Δυτική Ίμια, no ships-no troops-no flags.

05:51 ΘΕΜ-ΓΕΝ «Παρακαλείστε να μου διαβιβάσετε οδηγίες. Αιτείται αποχώρησή μου προς δυσμάς μέσω στενού Ψερίμου»
05:52 ΓΕΝ-ΘΕΜ «Άμα λήψει αναχωρήσατε και κινηθείτε προς περιοχή Κυκλάδων αναφέροντας ανά ημίωρο τη θέση σας»
05:58 ΓΕΝ-ΝΑΒ «Οι οδηγίες για τον Πυρπολητή είναι ότι από την περιοχή θα φύγει ένα δικό τους και ένα δικό μας. H διαταγή θα δίνεται από το ΓΕΝ. Ο Πυρπολητής θα φύγει τελευταίος αφού πάρει τους ΟΥΚ και τη σημαία. Εσείς παραμείνετε για το ελικόπτερο. Θέλω τα ονόματα του πληρώματος»
06:00 ΝΑΒ-ΓΕΝ «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος, Υποπλοίαρχος Καραθανάσης, Αρχικελευστής Γιαλοψός» 

06:15 Ταυτόχρονη αποχώρηση δυνάμεων. Ταυτόχρονη υποστολή των σημαιών από τους άοπλους -πλέον- βατραχανθρώπους. Η ελληνική πλευρά κατόπιν ισχυρίζεται ότι αποσύρει τη σημαία «για να την προστατέψει από τη βεβήλωση», ενώ ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναφέρει ότι η υποστολή αποτελεί μέρος της συμφωνίας απεμπλοκής.

06:02 ΝΑΒ-ΓΕΝ «Έχω βρεί κομμάτια μικρά και μεγάλα. Συνεχίζω έρευνα για έλεγχο του πληρώματος, Οι πλωτήρες είναι ξεχωριστοί ο ένας από τον άλλο»
07:12 ΓΕΝ-ΠΥΡΠ «Να αρχίσετε να παίρνετε τη σημαία και τον κόσμο. Να μου πείτε αν γίνεται το ίδιο και από τους άλλους.»

08:00 Το πρωί στην περιοχή δυτικά της Ικαρίας, και συγκεκριμένα από Ψαρά μέχρι δυτικά της Πάτμου, είχαν αναπτυχθεί οι Φ/Γ TURGUT REIS F241 τύπου MEKO-200 Track I, Φ/Γ AKDENIZ F278 τύπου Knox, Α/Τ YUCETEPE D345 τύπου FRAM και Α/Τ PIYALE PASA D350 τύπου FRAM εξοπλισμένο με Κ/Β Harpoon. Όλα είχαν εξέλθει τις βραδινές ώρες της 30ής Ιανουαρίου από τα Στενά του Ελλήσποντου.

Στο γράμμα έξι σειρών του Κλίντον, η Τσιλέρ απάντησε με δύο σελίδες, ευχαριστώντας για τον ρόλο του στην εκτόνωση της κρίσης και κατέκρινε την Ελλάδα που ισχυριζόταν ¬ όπως γράφει η Τσιλέρ ¬ ότι όλες οι βραχονησίδες της ανήκουν.

1/2/1996 Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. δήλωσε «οι Η.Π.Α. δεν αναγνωρίζουν ελληνική ή τουρκική κυριαρχία στα Ίμια/Καρντάκ και πιθανολογείται ύπαρξη και άλλων νησίδων στην ίδια κατάσταση».

2/2/1996

Ημερομηνία: 2 Φεβρουαρίου 1996, ώρα 22:27
Από: Υπουργό Εξωτερικών Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον
Προς: Όλες τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές, Προτεραιότητα.
Επίσης: Στη CIA, NSA και DIA, Ουάσιγκτον, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC), All PolAds Collective. Και στους: Verschbow, Beers, Tenet και Fried.
Θέμα: Ανάλυση Πληροφοριών και Έρευνας: Ελλάδα/Τουρκία: Αλληλοκατηγορίες αντεγκλήσεις για τα Ίμια
"...Καθώς ο στόχος της Τουρκίας (προηγούμενο καθεστώς) ήταν πιο περιορισμένος από την απόπειρα τετελεσμένου γεγονότος της Ελλάδας, η πρωθυπουργός Τσιλέρ μπόρεσε να διακηρύξει τη νίκη της. Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφάλειας απολαμβάνουν την καλή δημοσιότητα των διαδοχικών επιτυχιών: πρώτα, οι πειρατές του φέρυ «Αβράσια», τώρα οι Έλληνες...""...Ο ad hoc χαρακτήρας των ενεργειών της Ελλάδας στα Ίμια και η κοινοβουλευτική ρητορική που τις υποστήριξε προετοίμασαν την ήττα της Ελλάδας. Οι ελληνικές δυνάμεις φαίνεται να κατέλαβαν τα Ίμια χωρίς την έγκριση του Υπουργού Άμυνας Αρσένη, πόσο μάλλον του Σημίτη, και η επακόλουθη αμυντική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο κακού συντονισμού στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου μέχρι τις λιγοστές τελευταίες ώρες. Η υπόσχεση του Σημίτη στη Βουλή στις 29 Ιανουαρίου να διατηρήσει τη σημαία στη θέση της αποδείχθηκε ενοχλητικό βάρος όταν υποχώρησε από τις θέσεις του. Ο Αρσένης και (πολύ πιθανώς) η στρατιωτική ιεραρχία φαίνονται καταδικασμένοι να πληρώσουν τις συνέπειες της πανωλεθρίας στα Ίμια, ενδεχομένως χάνοντας τη θέση τους. (Απόρρητο)... Παρότι η Άγκυρα προτείνει τον διάλογο για τη διάθεση των νησίδων του Αιγαίου, η Αθήνα αρνείται τις συνομιλίες φοβούμενη μήπως υπονομεύσει τις νόμιμες αξιώσεις της και απολέσει περαιτέρω το κύρος της."
(Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών" Μ. Ιγνατίου και Αθ. Έλλις)



8/2/1996 Στέιτ Ντιπάρτμεντ «Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο (ένα ελληνικό νησί κοντά στα Ίμια / Καρντάκ), παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ίμια, την αποχώρηση των πολεμικών σκαφών και τη μη επιστροφή τους»

5/3/1996

Ημερομηνία: 5 Μαρτίου 1996, ώρα 16:55
Από: Αμερικάνικη πρεσβεία, Αθήνα
Προς: Υπουργείο Εξωτερικών, Ουάσιγκτον.
Θέμα: Ο ΥπΕξ επαναλαμβάνει τις ανησυχίες του για τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή Ιμίων/Καρντακ
Συντάκτης: Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Thomas Niles
2. Συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο για να συζητήσουμε την ελληνοτουρκική σχέση και το κατά πόσο υπάρχει ελπίδα για μια διαπραγμάτευση.
3. Ο Πάγκαλος είπε ότι ο Χόλμπρουκ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα εγγυούνταν ότι δεν θα υπάρχει ούτε ελληνική ούτε τουρκική παρουσία στη περιοχή των Ιμίων και επιστροφή στο ρητό quo ante, το οποίο σημαίνει ότι Έλληνες και Τούρκοι ψαράδες θα ψάρευαν στη γύρω περιοχή χωρίς παρενόχληση και ταλαιπωρία και επίσης ένας έλληνας αγρότης, ο οποίος συνηθίζει να βόσκει πρόβατά του στη περιοχή των Ιμίων εδώ και 10 χρόνια περίπου, θα εξακολουθεί να το κάνει. Με διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα σε κανένα Τούρκο ψαρά διότι υπάρχει μια κοινή ωφέλιμη εμπορική συναλλαγή (λαθρεμπόριο) μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων όπου οι ελληνικές αρχές δεν επιθυμούν να σταματήσουν.
(Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών" Μ. Ιγνατίου και Αθ. Έλλις)

Εις Μνήμην
Υποπλοίαρχος Βλαχάκος ΠΝ
Υποπλοίαρχος Καραθανάσης ΠΝ
Αρχικελευστής Γιαλοψός ΠΝ

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

 
Αφιέρωμα Ίμια : Πριν την κρίση
Αφιέρωμα Ίμια : Από το Figen Akat στην έξοδο του Στόλου

33 σχόλια:

Nikos 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:50:00 π.μ. EET  

Ήθελα να πω πολλά αλλά θα περιοριστώ σε δυο κουβέντες:
Αιωνία η μνήμη των αξιωματικών που χάθηκαν
Θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Εν Κρυπτώ

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:07:00 π.μ. EET  

Τελίκά με το ελικόπτερο τι εγινε? Βλήθηκε ή όχι? Φυσικά η ενδειξη master caution δεν ειναι πλήρως αντίθετη με το σεναριο της απωλειας προσανατολισμου; (δεν ειμαι ειδικος απλά αναρωτιέμαι)

enkripto 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:15:00 π.μ. EET  

Στοχεύαμε στην όσο το δυνατόν πληρέστερη περιγραφή των γεγονότων, κυρίως για τους νεότερους που δεν έζησαν τον Γενάρη του 1996.

Ελπίζουμε να τα καταφέραμε.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:59:00 π.μ. EET  

Πολλά πολλά πολλά ευγε!
Αν μπορεσετε να κάνετε ενα αφιερωμα και στην υπόθεση 'ελικόπτερο', και τα μετέπειτα ευρήματα θα ειναι ευεργετικό για την ενημερωση αυτού του τόσο παραπλανημένου κοινού.
Μπραβο και πάλι.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:01:00 μ.μ. EET  

Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό σας άρθρο-μελέτη-αφιέρωμα, όπως θα άξιζε για να μαθαίνουν τα νεότερα παιδιά και να θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι ( 18 χρονών τότε, αλλά πολλά από αυτά που γράψατε δεν τα γνωρίζαμε).
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βλέπουμε αφιερώματα στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες για τα πεπραγμένα της κρίσης των Ιμίων, γενικά και αόριστα, χωρίς να δίνουν μια συνολική εικόνα των γεγονότων.
Δυστυχώς η Ελλάδα από τότε που μπήκε στο ΝΑΤΟ, δέχεται τις προκλήσεις και τις ενέργειες των τούρκων μένοντας συνήθως άπραγη, για να το παίξει το καλό παιδί της συμμαχίας. Εγώ ξέρω ή πας για πόλεμο ή όχι.
¨Έτσι την φάγαμε και στην Κύπρο το 74.
Οκ εντάξει κατέλαβαν οι Τούρκοι την δυτική Ίμια-Ελληνικό έδαφος, άρα έχουμε πόλεμο!!! Κάντε αναγνώριση για επιβεβαίωση? Οκ στέλνουμε το ΠΝ21. Εκτελεί την αποστολή του άψογα, αναφέρει και μετά πέφτει μαζί με τους 3 Ήρωες. Ξεκινάν οι επιχειρήσεις, στέλνουμε ένα F-4 με 2 βόμβες ναπάλμ και κάνει κάρβουνο την δυτική Ίμια και τους τούρκους. Ο τουρκικός στόλος της περιοχής που είναι στοχοποιημένος βάλλεται, κτλ, κτλ.
Πρόσφατα είδα μία εκπομπή για τα Ίμια μεσονύχτια γνωστού «δαιμόνιου» δημοσιογράφου που μπροστά στον αδελφό ενός από τους ήρωες χειριστές του ελικοπτέρου ΠΝ21, φώναζε ότι πήγαν τζάμπα!!!!
Αυτά είναι ντροπής πράγματα. Μια ολόκληρη γενιά Ελληνόπουλων τότε μεγάλωσε με τους ήρωες του ΠΝ21 και του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού.
Όταν λίγο αργότερα παρουσιάστηκα για κατάταξη στο Μεγάλο Πεύκο βρισκόμουν σε πολεμικό μένος. Το ίδιο και οι σειρές μου τότε, με αυτήν την ιδέα όλοι ζούσαμε της εκδίκησης.
Το άρθρο σας αποδεικνύει αυτό. Ότι οι 3 ήρωες του ΠΝ έπεσαν σε πολεμική αποστολή και μάλιστα με καιρικές-επιχειρησιακές συνθήκες που θα έκαναν πολλούς από τους προδότες πολιτικούς να κλειστούν στην τρύπα τους και να κουκουλωθούν με μια κουβέρτα, κλαίγοντας σαν 3χρονα.
Αυτό που αναφέρεται για την άρνηση πληρωμάτων να πετάξουν εκείνη την βραδιά το έμαθα πολλά χρόνια μετά όταν ένας απόστρατος-αξιωματικός χειριστής από το Κοτρώνι είχε βγει σε εκπομπή και μίλησε.
Υπήρχαν χειριστές με 3000 ώρες στον τύπο που αρνήθηκαν να πετάξουν εκείνη την βραδιά. Τα παιδιά αν και άριστα εκπαιδευμένοι, είχαν την μικρότερη εμπειρία.
Δεν το σκέφτηκαν όμως ούτε μια στιγμή και μόλις δόθηκε η διαταγή απογειώθηκαν.
Πραγματικοί ΗΡΩΕΣ-ΚΑΜΙΚΑΖΙ.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:01:00 μ.μ. EET  

@enkripto

καταφέρατε δάκρυα στα μάτια...

μηδενιστής

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:06:00 μ.μ. EET  

Καλά, εδώ είχαν γεμίσει όλα τα γειτονικά νησιά με φρουρές ή τουλάχιστον προσπαθούσαν να τοποθετήσουν και στο μόνο σημείο που δεν "σκέφτηκαν" να βάλουν ήταν στην αφύλακτη Ίμια.

Νομίζω ότι αυτό που τελικά έγινε και κανείς δεν τολμά να ομολογήσει είναι ότι οι Αμερικανοί σε κάποια στιγμή επικοινώνησαν με την Ελ. κυβέρνηση και τους εξήγησαν ότι η Τσιλέρ είναι "θερμοκέφαλη" και τυχοδιωκτική και ότι θα πρέπει να κινηθούν με συγκεκριμένο τρόπο αν δεν ήθελαν να κλιμακώσουν σε πόλεμο. Ο τρόπος που τους υπέδειξαν οι "Σύμμαχοι" ήταν να αφήσουν τα Δ. Ιμια αφύλακτα ώστε αφενός να δώσουν την δυνατότητα στους Τούρκους να σώσουν τα προσχήματα στο εσωτερικό τους, ή αν αυτό δεν λειτουργούσε και η κατάσταση ξέφευγε οι Έλληνες να διατηρούσαν το ηθικό πλεονέκτημα της υπόθεσης και τα σχετικά.

Τελικά όπως σωστά υπέθεταν στο Λανγκλει της Βιρτζίνιας όλοι κάνανε πίσω όπως προβλέπανε τα ψυχογραφήματα των ηγεσιών Ελλάδας και Τουρκίας με τους μεν Τούρκους της Τσιλέρ να εμφανίζονται ευχαριστημένοι ως οι νικητές και τους Έλληνες που γλίτωσαν την "αιματοχυσία". Εξ ου και το ευχαριστώ του Σημίτη στους Αμερικανούς που έμεινε στην Ιστορία...

Ο Λιμπέρης την πάτησε συμφωνώντας στο σχέδιο εξ αρχής υποθέτοντας πως οι Τούρκοι πριν πατήσουν στεριά οι δικοί μας θα τους βλέπανε και θα κλιμακώνανε! Θα πηγαίναμε ούτως ή άλλως σε πόλεμο έχοντας και το ηθικό θέμα. Και θυσίασε άδικα τα 3 παλληκάρια και τον κορόιδεψε και ο Κινέζος ρίχνοντάς του όλη την ευθύνη!

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:39:00 μ.μ. EET  

οσοι αρνηθηκαν να πεταξουν δεν πρεπει μετα να εφυγαν για παντα?
γινεται να αρνησε διαταγες?

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:11:00 μ.μ. EET  

Αυτό που λες φίλε 12:06 έχει βάση. Ο Ταξίαρχος Νικολαΐδης, διευθυντής ειδικών δυνάμεων την εποχή εκείνη, είχε έτοιμες 2 ομάδες καταδρομών να καταλάβουν και τις δύο νησίδες, και είχε εγκαίρως ενημερώσει την ηγεσία γι’αυτό.
Όμως τελικά έστειλαν μόνο μία ομάδα της ΜΥΚ και αυτή στην μία μόνο νησίδα. Όλα αυτά φυσικά για αποστολές που μπορούσαν να αναλάβουν άνετα τοπικά αγήματα πεζικού από τα τάγματα των νήσων.
Στο άρθρο του ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ αναφέρεται ότι ο Ναύαρχος Λυμπέρης δεν είχε καμία ενημέρωση ότι οι πολιτικοί έκαναν διαπραγματεύσεις..

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:13:00 μ.μ. EET  

Έχω δακρύσει από το άρθρο. Συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Θα ήθελα να ρωτήσω από πού και ως πού αρνείται πλήρωμα να πετάξει το ελικόπτερο υπό τις παρούσες συνθήκες??? Και όλα αυτά χωρίς συνέπειες???? Ενώ η χώρα ήταν έτοιμη να μπει σε πόλεμο???

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:49:00 μ.μ. EET  

Αγαπητό enkripto,
Eυχαριστούμε για τη ενημέρωση, πολλά διδάγματα.

oikologia-gea 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:55:00 μ.μ. EET  

Με την σειρά μου να συγχαρώ και εγώ ενθουσιωδώς τους αξιότιμους Κυρίους Συνεργάτες του ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ, για την Πατριωτική και Εξαιρετική τους συνεισφορά στην ενημέρωσή μας.

Ευμένης Καρδιανός

ΕτΑ 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:07:00 μ.μ. EET  

Η κρίση των Ιμίων είναι ένα γεγονός για το οποίο αν κι έχουν γραφτεί τόσα πολλά από τόσους πολλούς, 17 χρόνια μετά, λίγοι έχουν ξεκαθαρισμένη εικόνα ακόμα και για βασικές πτυχές της. Όσες περισσότερες πληροφορίες μαθαίνει κανείς, τόσο περισσότερο συνδέει τα κομμάτια του παζλ μιας εικόνας που σίγουρα περιέχει και κάποια "σκοτεινά" αφού εμπλέκονται εθνικά συμφέροντα, κι απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά στοιχεία.

Όμως τα περισσότερα κομμάτια του παζλ είναι γνωστά κι ο καθένας θα μπορούσε να έχει μια πιο σαφή γενικά εικόνα. Τότε τι φταίει που πολλοί ακόμα έχουν μια ασαφή ή και διαστρεβλωμένη εικόνα των πραγματικών γεγονότων;

Η κυριότερη αιτία είναι ακριβώς γιατί έχουν γραφτεί πάρα πολλά κι από πάρα πολλούς εκ των οποίων αρκετά είναι ανακριβή στη καλύτερη από άγνοια, πάνω σε ένα θέμα που όλους μας πόνεσε, ή διαστρεβλωμένα έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν σκοπούς που ποικίλουν κατά περίπτωση, πχ από εκείνους που ήθελαν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά, άλλοι επαγγελματικά, άλλοι συνδυασμένα ή πιο πεζά διότι αδυνατούν να αποδεχθούν μερικές σκληρές αλήθειες οπότε κατασκευάζουν μύθους που εκμεταλλεύονται εν τέλει και οι υπόλοιποι. Το αποτέλεσμα είναι καθοριστικές λεπτομέρειες να αποσιωπούνται, ή να διαστρεβλώνονται και να ερμηνεύονται βάσει του τι εξυπηρετεί τον καθένα.

Άλλη αιτία είναι ότι πολλοί είναι εκείνοι που αποδέχονται την πληροφόρηση κι ερμηνεία των προαναφερόμενων "ειδικών" ως απόλυτη αλήθεια, σχηματίζοντας έτσι μια νέα "πραγματική" εικόνα που συνδυάζει "αλήθειες" από "ειδικούς" όπως ικανοποιεί και βολεύει την προσωπική ανάγκη ερμηνείας. Για αυτό έχουμε τόσες ερμηνείες γεγονότων που συνέβαλλαν στη κρίση των Ιμίων όσο σχεδόν κι ο πληθυσμός μας.

Πολλές λεπτομέρειες της αλήθειας πίσω από τη "πραγματική" εικόνα βρίσκονται διάσπαρτες σ' ένα τεράστιο όγκο σχετικής αρθρογραφίας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλο από το να μπορεί αλλά και να θέλει κάποιος να τις επιλέξει. Πολλές από αυτές προφανώς αποτελούν ένα διαφορετικό θέμα συζήτησης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο καθένας είναι απολύτως σίγουρος σχετικά με την ορθότητα της "πραγματικότητας" του.

Το ζήτημα δεν είναι τι πιστεύει ο καθένας αλλά αν μπορεί κι αν θέλει να αναθεωρήσει λανθασμένες εντυπώσεις των κομματιών του παζλ όπως του έχουν παρουσιάσει και που του συνθέτουν την "πραγματική",εν πολλοίς κατασκευασμένη, εικόνα που έχει για τα γεγονότα.

Αρματιστής 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:53:00 μ.μ. EET  

Ύστερα από τη παρέλευση δεκαεπτά χρόνων από εκείνα τα γεγονότα, θα πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε αν η πολιτεία έγινε σοφότερη και έλαβε τα προσήκοντα μέτρα για να μη επαναληφθούν ανάλογες καταστάσεις. Ή καλύτερα να μη ηττηθεί και πάλι η χώρα. Έχω την άποψη ότι οι ΕΔ οπωσδήποτε συνεγέρθηκαν και έκαναν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ανάθεση στον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ-Αρχιστράτηγο της επιχειρησιακής διοίκησης των ΕΔ από τώρα, η συγκρότηση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων υπό το ΓΕΕΘΑ, η συγκρότηση της Ζ’ ΜΑΚ, ο εφοδιασμός των Ειδικών Δυνάμεων με σύγχρονο οπλισμό κ.α..

Πιστεύω όμως ότι στα Ίμια δεν ηττηθήκαμε εξ αιτίας της αδυναμίας των Ενόπλων Δυνάμεων όσο αφορά τις διατιθέμενες δυνάμεις και μέσα, αλλά κυρίως εξ αιτίας της βεβαιωμένης πλέον ανικανότητας της πολιτικής ηγεσίας να διαχειριστεί το ζήτημα με επάρκεια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης διαπιστώνεται ότι η πολιτική ηγεσία στο ανώτατο επίπεδο δεν είχε πραγματική γνώση της κατάστασης και επιπλέον τα διάφορα κλιμάκια της κυβέρνησης, των ΕΔ και της ΕΥΠ δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Περιγράφονται όλα με σαφήνεια στο κείμενο της ανάρτησης.

Το υποπτευόμασταν από πολύ παλιά (και το γνωρίζουμε πολύ καλά σήμερα) ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως οργάνωση εκπαίδευση γνώση και εμπειρία στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς και σε αυτό των ΕΔ, για το χειρισμό μιας τόσο σοβαρής κρίσης που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο. Η κρίση αφέθηκε να κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα και τελικά αποκλιμακώθηκε με ήττα και με το θάνατο 3 ηρωικών ανδρών. Επίσης για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πάει μια υπόθεση μέχρι τέλους. Η ηγεσία της δεν διαθέτει εκείνη τη σιδερένια βούληση και αποφασιστικότητα για να στηρίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όταν αυτά προσβάλλονται. Λυγίζει μπροστά στο φόβο του πολέμου. Στα Ίμια η Ελλάδα ηττήθηκε μπροστά στη Τουρκική ικανότητα και αποφασιστικότητα. Έτσι είναι, όσο και αν αυτό πονάει.

Εδώ χρειάζεται να αναφερθούμε σε δύο ζητήματα εκ των οποίων το ένα είναι ιστορικό:

1. Ιστορικά, στις Ε-Τ αντιπαραθέσεις κρίσεις και πολέμους, οι Τούρκοι έχουν αποδείξει ότι αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις δυναμικά. Δεν θα προσπαθήσω να το περιγράψω αυτό θεωρητικά, αλλά θα αναφέρω μερικά παραδείγματα για να γίνει αντιληπτό.

• Τον Οκτώβριο του 1912 στο Αμύνταιο, ένας Τουρκικός λόχος προσβάλει κατά τη νύκτα το αριστερό πλευρό της V Μεραρχίας που βρίσκεται σε καταυλισμό, σπέρνει το πανικό και ολόκληρη η Μεραρχία τρέπεται σε φυγή προς τη Κοζάνη. Πολλοί φεύγουν με τις σκελέες. Τελικά κάποιοι φθάνουν μέχρι τον Αλιάκμονα. Το συμβάν έμεινε στην ιστορία ως «το ατύχημα της V Μεραρχίας στο Σόροβιτς». Τις ήττες τις ονομάζουμε ατυχήματα. Όπως ο «ατυχής πόλεμος του 1897».

• Στη Μικρά Ασία το Μάρτιο του 1921 το Α’ ΣΣ με τις ΙΙ και ΧΙΙΙ μεραρχίες βρίσκεται στο Αφιόν. Έχει σταματήσει μπροστά σε 600 Τούρκους. Μετά την ήττα του Γ’ ΣΣ στο Ινονού (Αβγκίν-Κοβαλίτσα) και την υποχώρησή του προς τη Προύσα, οι Τούρκοι κινούνται ταχέως με πολλές δυνάμεις προς το Τουμλού Μπουνάρ και επιτίθενται στο πλευρό του Α’ ΣΣ που συνεχίζει να βρίσκεται ακόμη στο Αφιόν. Τη κατάσταση τη σώζει στις 26 Μαρτίου το 34ο Σύνταγμα του Δημοσθένη Διαλέτη που αντιμετωπίζει μόνο του τις επανειλημμένες επιθέσεις 2,5 Τουρκικών Μεραρχιών. Τη δόξα τη πήρε ο Πλαστήρας.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:55:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
• Στις επιχειρήσεις προς την Άγκυρα τον Αύγουστο του 1921, οι Τούρκοι προσβάλουν τα μετόπισθεν της Ελληνικής Στρατιάς με τις μεραρχίες ιππικού τους και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό των Ελληνικών Μεραρχιών, ειδικά σε πυρομαχικά. Σε μια από αυτές τις επιδρομές κινδυνεύει με αιχμαλωσία και το στρατηγείο της Στρατιάς.

• Στις 13 Αυγούστου του 1922 κατά τη μάχη συντριβής εναντίον της Ελληνικής στρατιάς που διεξήχθη στο νότιο σκέλος της εξέχουσας του Αφιόν, το V Τουρκικό Σώμα Ιππικού με 3 μεραρχίες διεισδύει από ένα αφύλακτο κενό στα μετόπισθεν του Α’ ΣΣ και διαλύει τα πάντα σπέρνοντας το πανικό. «Η πόλις εάλω».

• Τον Ιούλιο του 1974 κατά την εισβολή στη Κύπρο, μεταφέρουν και ρίχνουν στο θύλακα της Αγύρτας, στα μετόπισθεν των ούτως ή άλλως ασθενών δυνάμεων της εθνοφρουράς στη Κερύνεια, το σύνταγμα αλεξιπτωτιστών.

• Και τέλος τα Ίμια. Τους περιμέναμε στα ανατολικά Ίμια και μας βγήκαν στα δυτικά.

2. Οι Ελληνικές πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες, όλως αντιθέτως με τους Τούρκους, αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις στατικά, σχηματικά και παθητικά. Εδώ θα αναφερθώ μόνο στο ζήτημα των Ιμίων. Ολόκληρο το ΓΕΕΘΑ αντιλήφθηκε ότι η αποστολή του αφορούσε τη φύλαξη μιας νησίδας 100 μέτρων. Τίποτε περισσότερο. Δεν μπόρεσε να αναλύσει τη κατάσταση σε βάθος προκειμένου να εκτιμήσει τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης του εχθρού. Το ΓΕΕΘΑ δεν μπόρεσε να κατανοήσει το τι ακριβώς παιζόταν στην ευρύτερη περιοχή και ούτε συνέδεσε το ζήτημα με το θέμα των γκρίζων νησιών που είχε θέσει ο Α/ΓΕΝ της Τουρκίας. Σε κανένα κλιμάκιο δεν υπήρξε η υποψία ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Ή τουλάχιστο δεν έχω ακούσει να έχει αναφερθεί κάτι σχετικό. Η αποστολή του ΓΕΕΘΑ ήταν να φυλάξει μόνο τη σημαία στα Ίμια και τίποτε άλλο. Αλλά και η άρνηση του ΓΕΣ να διαθέσει δυνάμεις καταδρομών, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στα οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Και μετά από όλα αυτά, πόσο σοφότεροι προκύψαμε; Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συγκροτήθηκε; Γραμματεία Χειρισμού Κρίσεων δημιουργήθηκε; Ποιο είναι το όργανο που εκτιμά τους μελλοντικούς πιθανούς τρόπους ενεργείας του αντιπάλου; Έχουμε αποφασίσει αν η κατάληψη εθνικού εδάφους από εχθρική δύναμη θα αντιμετωπιστεί δια των όπλων; Αν καταληφθεί ένα μικρό νησί πως θα απαντήσουμε; Αν ανακηρύξουμε ΑΟΖ πως θα απαντήσουν οι Τούρκοι και τι θα κάνουμε εμείς;

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αιφνιδιαστούμε ξανά.

oikologia-gea 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:57:00 μ.μ. EET  

Το εξαιρετικό Σας αφιέρωμα για τα ΙΜΙΑ το στέλνω και στον φίλο και εκλεκτό συνάδελφο Διπλ. Πολιτικό Μηχανικό και Έφεδρο Λοχαγό Μηχανικού για να το προωθήσει περαιτέρω.

Ευμένης Καρδιανός

γιαννάκης 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:58:00 μ.μ. EET  

το πλήρωμα που αρνήθηκε δεν μάθαμε ποτέ πως τιμωρήθηκε έαν τιμωρήθηκε κιόλας αλλά δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ο κανόνας που λέει του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:00:00 μ.μ. EET  

ρωτάει ο Αρματιστής, αν γίναμε σοφότεροι μετά τα Ίμια και τι έχουμε κάνει έκτοτε.
Η απάντηση είναι η καρατόμηση του Στρατηγού Γράψα από την ντόρα--κατόπιν εντολών των ΗΠΑ και ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ των τούρκων στο ότι ο Στρατηγός εκπαίδευε τον Ε.Σ. για να αντιμετωπίσει ΕΠΑΞΙΑ μελλοντικές κρίσεις προς αποφυγή δημιουργίας "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο! Τουλάχιστον αυτό γνωρίζουμε ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!
Αυτό κάναμε! ούτε ΜΕΣΑ στη χώρα μας να μην μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και να διαθέσουμε τις ΕΔ όπως και όποτε ΘΕΛΟΥΜΕ!
Άραγε για τα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ πλάνα, τις φωτό και τα video από τις ασκήσεις των ΕΔ οι "γείτονες" πως δεν έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά και τα παράπονά τους--στην τρόικα αυτή τη φορά!--για το που σπαταλάμε τα χρήματα που μας δανείζουν!! και για τις πολεμικές μας ετοιμασίες!! ή μήπως ΗΔΗ το έχουν κάνει και δεν το μάθαμε ΑΚΟΜΗ;!!

Γιάννης

enkripto 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:13:00 μ.μ. EET  

Εκ μέρους όλων των συντελεστών, ευχαριστούμε για τα καλά λόγια.

@Φίλε Αρματιστή

"Ολόκληρο το ΓΕΕΘΑ αντιλήφθηκε ότι η αποστολή του αφορούσε τη φύλαξη μιας νησίδας 100 μέτρων. Τίποτε περισσότερο. Δεν μπόρεσε να αναλύσει τη κατάσταση σε βάθος προκειμένου να εκτιμήσει τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης του εχθρού. Το ΓΕΕΘΑ δεν μπόρεσε να κατανοήσει το τι ακριβώς παιζόταν στην ευρύτερη περιοχή και ούτε συνέδεσε το ζήτημα με το θέμα των γκρίζων νησιών που είχε θέσει ο Α/ΓΕΝ της Τουρκίας. "

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η Χουριέτ είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την πιθανότητα απόβασης στην άλλη νησίδα.Και τουλάχιστον αποδελτίωση του τουρκικού τύπου γίνεται κανονικά..

oikologia-gea 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:27:00 μ.μ. EET  

ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ,

Ο κόσμος είναι πολύ μικρός!

Ο εγγονός ή ίσως δισέγγονος του Δημοσθένη Διαλέτη, και αυτός Δημοσθένης Διαλέτης (ο πατέρας του ήταν νομίζω Στρατηγός), ήταν συμμαθητής μου στο Μαράσλειο Δημοτικό Σχολείο.

Τότε δεν γνώριζα ποιόν σπουδαίο Πάππο είχε ο συμμαθητής μου ....!

Σήμερα ο Δημοσθένης Διαλέτης, πρέπει να βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου σταδιοδρόμησε ως Φυσικός επιστήμων. Υπήρξε και Έφεδρος Αξιωματικός Διαβιβάσεων και άριστος Βαθμοφόρος στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών.

Ευμένης Καρδιανός

tancred de hauteville 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:48:00 μ.μ. EET  

Εξαιρετικό το αφιέρωμα από το ενκρυπτώ (και βέβαια δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο)
Η άποψη μου είναι πως με τα δεδομένα τα διαθέσιμα μέχρις στιγμής η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει την στρατιωτική ηγεσία και δευτερευόντως την πολιτική. Και λέω με τα διαθέσιμα γιατί δεν έχουμε στην κατοχή μας ούτε αρχεία, αναφορές κλπ. Στην Ελλάδα τα αρχεία δεν ανοίγουν ποτέ. Ούτε έχουμε κάτι αντίστοιχο του αμερικάνικου FOIA, ούτε έχουμε την βρετανική σχολαστικότητα να ανοίγει διαβαθμισμένα έγγραφα μετά το πέρας κάποιων ετών. Ίσως κάποτε το μακρινό 2150 μΧ, όταν θα έχουν καταλήξει και τα τρισέγγονα των πρωταγωνιστών της κρίσης ή ο Μητσοτάκης να γραφτεί η πραγματική ιστορία των Ιμίων.

Και λέω ότι η ευθύνη βαρύνει τους στρατιωτικούς όχι μόνο ως συμπέρασμα της ανάγνωσης του παρόντος κειμένου αλλά έχοντας διαβάσει επί τούτου ολόκληρη σχεδόν την βιβλιογραφία (μεταξύ των άλλων και το βιβλίο του Σημίτη, το οποίο βέβαια το πήρα μόνο γι αυτόν τον σκοπό, μην με παρεξηγήσετε, του Λυμπέρη, του Κούρκουλα, των Αθανασίου και Έλλις κ.ά.). Στο δε βιβλίο του Λυμπέρη, το οποίο έχω την αίσθηση ότι έχει παραπάνω «εγώ» και από το «Εγώ ο Κλαύδιος» του Γκρέηβς, διαφαίνεται καθαρά ότι ο σκοπός του είναι απολογητικός και προσπαθεί να διαφυλάξει την υστεροφημία του. Και καλά κάνει ο άνθρωπος, δεν θα του κόβαμε όμως και την σύνταξη αν παραδεχόταν ότι έκανε λάθος να μην τοποθετήσει άγημα εις την δευτέραν βραχονησίδαν.

Με την άρτια του καθαρεύουσα ο Λυμπέρης έθεσε θέμα παραίτησης μόνο για θέματα ευθιξίας, για καθαρά εγωιστικούς λόγους δηλαδή. Ωραίος Α/ΓΕΕΘΑ! Μιλούσε σε έναν άνθρωπο που δεν είχε κλείσει μήνα ως πρωθυπουργός σαν να ήταν συνάδελφος στρατιωτικός περί κανόνων εμπλοκής, ΑΣΔΕΝ, βατραχανθρώπους, αντί να του προτείνει ΛΥΣΕΙΣ. Δεν ήταν υποχρέωση του Σημίτη να ξέρει αν μπορούν να «συλληφθούν» οι Τούρκοι κομάντος, ούτε αν αυτό μπορεί να γίνει σε 45’. Αυτό είναι δουλειά του Λυμπέρη! Το ΓΕΕΘΑ δεν μπορεί να ρωτά την πολιτική ηγεσία για την κάθε μονάδα που μετακινεί. Ρωτάται ο πρωθυπουργός αν θα μετακινηθεί μια ίλη αρμάτων, ένα περιπολικό σκάφος ή αν θα απογειωθεί ένα μαχητικό; Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα, απαντώ: ΟΧΙ! Άρα με ποια λογική λέει «δεν μου ‘πανε να στείλω άγημα και στην Ανατολική Ίμια»; Θα πρέπει να είσαι χαζός για να μην σκεφτείς ότι οι Τούρκοι δεν θα αποτολμούσαν κάτι στον διπλανό βράχο. Δίπλα ήταν! ΔΙΠΛΑ! Με περισσό κομπασμό βέβαια ο Λυμπέρης παρουσιάζει ως κατόρθωμα την «στοχοποίηση του τουρκικού στόλου». Εδώ τώρα επίτηδες το κάνει, ή του βγαίνει αυθόρμητα; Ο τουρκικός στόλος την τελευταία φορά που έλεγξα δεν ήταν σταθερές ταμπέλες με έναν στόχο κάπως έτσι (+), βαμμένος πορτοκαλί για να διακρίνεται πιο εύκολα και περίμεναν τις φρεγάτες μας και τα αεροσκάφη μας. Άραγε ο δικός τους δεν είχε στοχοποιήσει τον δικό μας;

Κατά δεύτερον, είναι αυτά που είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας, και δη του σημαντικότερου κλάδου, ο Α/ΓΕΣ έχει αντιρρήσεις και βρίσκει ελλείψεις! Μα ΦΥΣΙΚΑ και υπήρχαν ελλείψεις, ουδείς το αμφισβήτησε αλλά εδώ ΠΑΜΕ για ΠΟΛΕΜΟ. Δεν είναι άσκηση, άρα πολέμα με ότι έχεις. Ο δκτης ΑΣΔΕΝ διαμαρυτρόταν στον Α/ΓΕΣ, όλοι διαφωνούσαν μεταξύ τους, και ο Τροχανατζής έλεγε στον Παπαχελά, ότι κατέβηκε ο ίδιος για να διαλέξει άντρες να πολεμήσουν! Αυτά είναι αστεία πράγματα.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:50:00 μ.μ. EET  

Έτσι η τότε κυβέρνηση σημείωσε αναμφίβολα μία εθνική διάκριση, επιτυγχάνοντας να προστεθεί για πρώτη φορά η αμφισβήτηση ελληνικού εδάφους στον κατάλογο των τουρκικών διεκδικήσεων. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τον τόπο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ; τον αποκλεισμό της ΕΥΠ; την έλλειψη συνεννόησης με τις Ε.Δ.; την απαίτηση σύλληψης των Τούρκων; τη χρήση οπλικών συστημάτων για διαφορετικό σκοπό από τον προορισμό τους; την απαξίωση της σημαίας; τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς; Η εξιστόρηση της κρίσης θα μπορούσε να αποτελέσει περιεχόμενο εγχειριδίου ενεργειών προς αποφυγήν για τις επόμενες γενιές. Βεβαίως θα αποτελούσε περιττή επανάληψη, επειδή το πρωτότυπο γράφτηκε στο Βιετνάμ... Ειδικά ως προς το θέμα των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, η συμβολή της ίδιας κυβέρνησης στην παράδοση του Οτζαλάν στους Τούρκους τρία χρόνια αργότερα δεν μπορεί παρά να πείσει και τον πλέον καλόπιστο επικριτή για το ρόλο της...
Α.Ε.

Marines575 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:48:00 π.μ. EET  

Έλληνες πολιτικοί, τραγικά ανίκανοι η τραγικά μεγάλοι προδότες? Δεν εξηγούνται αλλιώς οι πράξεις τους, ειδικά στην περίπτωση της κρίσης των ιμίων.

ΕτΑ 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:31:00 π.μ. EET  

@Αρματιστής

Από ποιους αφέθηκε η κρίση να κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα, πως, πότε και ποια τα στάδια κλιμάκωσης;

Η κρίση για μένα κλιμακώθηκε ανεξέλεγκτα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και κυρίως των ελληνικών ΜΜΕ σε πρώτη φάση και τα τουρκικών σε δεύτερη που τα είδαμε να πρωταγωνιστούν, να οδηγούν και να κλιμακώνουν τη κρίση μετατρέποντας μια πάγια αμφισβήτηση σε στρατιωτική κλιμάκωση. Πίσω από τις δημοσιογραφικές αποκλειστικότητες και τον ανταγωνισμό πατριωτικών φωνών υπήρχε και μια επι δεκαετιών πραγματικότητα αυτή των διμερών επαφών και συζητήσεων σχετικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στις οποίες η ελληνική πλευρά ως άμυνα προσπαθούσε να λάβει πλεονεκτική θέση με διάφορους χειρισμούς. Μία εξ αυτών ήταν η διαρροή για επέκταση των χωρικών υδάτων που εκφράστηκε πρώτη φορά στο τύπο το 1974 και απαντήθηκε από την τουρκική πλευρά με το πρώτο casus belli. Ακολούθησαν οι 2 κρίσεις με τα ερευνητικά και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Νέος ελληνικός διπλωματικός ελιγμός ως προς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας ήταν το Δίκαιο της Θάλασσας που τέθηκε σε ισχύ το 1994 και τα δημοσιεύματα περι επέκτασης χωρικών υδάτων και εποικισμού βραχονησίδων (βλέπε υφαλοκρηπίδα)απαντήθηκαν με ανάλογα τουρκικά δημοσιεύματα που πλέον έθεταν ζήτημα κυριαρχίας τους και τη Τσιλέρ να απαντά με νέα απειλή πολέμου (6/1994) η οποία νομιμοποιήθηκε απο τη τουρκική εθνοσυνέλευση τον 11/1995.

Όταν προσάραξε το Figen Akat όλο αυτό το διπλωματικό παρασκήνιο, οι τουρκικές επιδιώξεις κι αμφισβητήσεις ήταν γνωστές, ανάμεσα τους και το δεδομένο ότι η Τουρκία δεν συμφωνεί στην οριοθετική γραμμή χωρικών υδάτων ανάμεσα στα ελληνικά ανατολικά νησιά και τα Μικρασιατικά παράλια όπως τα υπολογίζει η Ελλάδα.

Ως προς την προσάραξη και τον χειρισμό της υπόθεσης, άξιο λόγου είναι και η επιμονή να αποκολληθεί το φορτηγό πλοίο από ελληνικό ρυμουλκό όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Από όσο αναφέρει ο τύπος της εποχής ο καπετάνιος, η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική εταιρεία επιθυμούσαν τουρκικά ρυμουλκά λόγω μικρότερου κόστους (βλέπε απόσταση) ενώ αρχικά προσπάθησαν με μηχανότρατες και ίδια μέσα να το αποκολλήσουν. Η ελληνική πλευρά φοβούμενη τουρκική παγίδα, που ενισχύονταν από τη δήλωση του καπετάνιου περί τουρκικών υδάτων, ανήγαγαν το γεγονός σε διπλωματικό, πίεσαν κι επέτυχαν η τουρκική ασφαλιστική εταιρεία να μισθώσει ελληνικό ρυμουλκό που ήρθε από Πειραιά. Από όσο γνωρίζω όμως τέτοια ενέργεια, βάσει διεθνούς δικαίου, δεν συνιστά έκφραση εθνικής κυριαρχίας. Το ότι αναδείχθηκε σε διπλωματικό θέμα η προσπάθεια αποκόλλησης έδωσε έτοιμη τροφή στην τουρκική διπλωματία.
<...>

ΕτΑ 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:31:00 π.μ. EET  

<...>
Ενώ αρχικά η προσάραξη αντιμετωπίστηκε χλιαρά από την τουρκική διπλωματία ("ας το ρυμουλκήσει όποιος θέλει να το ρυμουλκήσει, αλλά πρέπει να ξανασυζητήσουμε το θέμα") στη συνέχεια επανήλθε με την γνωστή δήλωση περι τουρκικής βραχονησίδας Καρντάκ (έτσι κι αλλιώς παγίως θέτει ζήτημα οριοθέτησης συνόρων και κυριαρχίας βραχονησίδων) που απαντήθηκε εν συνεχεία από την ελληνική πλευρά κι εκεί τελειώνει η όποια κλιμάκωση σε διπλωματικό επίπεδο. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα άλλαζε τίποτα σημαντικό στις ελληνοτουρκικές διαφορές και συζητήσεις αν δεν διέρρεε στον τύπο το διπλωματικό παρασκήνιο. Η αμφισβήτηση οροθετικής γραμμής είναι πάγιο θέμα εδώ και δεκαετίες και η αμφισβήτηση βραχονησίδων είναι το παράγωγο της που είχε έλθει ξανά στο προσκήνιο μερικά χρόνια πριν το 1996 με τη διαρροή και τη δημοσιότητα που πήρε το πρόγραμμα εποικισμού και οικονομικής εκμετάλλευσης τους.

Από εκεί και έπειτα αναλαμβάνουν οι διαρροές στους δημοσιογράφους (24/1) που ανταγωνίζονται στις πατριωτικές κορώνες μέχρι που ξυπνάνε και οι Τούρκοι συνάδελφοί τους (26/1) και η ανταλλαγή διπλωματικών εγγράφων μετατρέπεται σε λίγα 24ωρα σε ανεξέλεγκτη στρατιωτική κλιμάκωση. Με δυο λόγια η τουρκική πολιτική παρέμεινε συνεπείς στις επιδιώξεις της εκμεταλλευόμενη τα λάθη και τη συνήθη ελληνική πρακτική άσκησης διπλωματίας μέσω διαρροών στον τύπο ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία πολεμικού κλίματος.

Οι δε σκηνές με τις σημαίες σε μια ανεξέλεγκτη στρατιωτική πλέον κρίση το μόνο που επέτυχαν ήταν να καταλήξουν τα Ίμια να μην έχουν όχι μόνο σημαία αλλά ούτε τα κατσίκια που χρηματοδοτούσαμε να υπάρχουν.

Θα συμφωνήσω επαυξάνοντας στο ότι η ελληνική πολιτική όχι μόνο δεν έχει βούληση κι αποφασιστικότητα για να στηρίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά δεν έχει και τη συνέπεια και διορατικότητα στην πολιτική της που μαζί με τα φοβικά σύνδρομα που τη διακατέχουν οδηγείται σε φτηνές διπλωματικές ήττες, έναντι της συνεπούς κι αποφασιστικής τουρκικής πολιτικής διεκδικήσεων που εκμεταλλεύεται την αναποτελεσματική ελληνική πολιτική.

Διπλωματία έναντι αμφισβητήσεων και οργανωμένων διεκδικήσεων με διαρροές στο τύπο και ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να ασκηθεί στα σοβαρά. Μόνο κέρδος είναι οι πρόσκαιρες αλλά τόσο επιζήμιες εντυπώσεις, κι αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διπλωματικές ήττες.

Ν.Μ.Π. 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:52:00 π.μ. EET  

@enkripto

Στοχεύαμε στην όσο το δυνατόν πληρέστερη περιγραφή των γεγονότων, κυρίως για τους νεότερους που δεν έζησαν τον Γενάρη του 1996.
Ελπίζουμε να τα καταφέραμε.


Ναι, τα καταφέρατε.
Τελείωσα το κείμενο με δάκρυα στα μάτια.
Σας ευχαριστούμε.

Ν.Μ.Π.

Αρματιστής 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:40:00 π.μ. EET  

@ Ευμένη Καρδιανό

Αγαπητέ Ευμένη

Υπάρχει ακόμη εν ζωή ο κύριος Φωκίων Διαλέτης, ένας εξαίρετος στρατηγός ε.α. (και άνθρωπος) προερχόμενος εκ των ΤΘ τον οποίο τυχαίνει να γνωρίζω. Είναι εγγονός νομίζω από αδελφό των Δημοσθένη και Φωκίωνα Διαλέτη. Ο Δημοσθένης είναι ο διοικητής του 34 Συντάγματος που με την απέλπιδα μάχη που έδωσε στο Τουμλού Μπουνάρ στις 26 Μαρτίου του 1921, έσωσε το Α'ΣΣ από τη καταστροφή. Ο δε Φωκίων Διαλέτης έπεσε υπέρ πατρίδος κατά τη μάχη του Κιλκίς ως διοικητής του 1ου Συντάγματος ΠΖ. Υπάρχει και σχετική φωτογραφία του με σαβανωμένη τη σορό του πριν τη ταφή του. Η προτομή του κοσμεί το ηρώο της μάχης του Κιλκίς. Δυστυχώς όμως αυτοί οι ήρωες είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό αλλά και σε πολλούς άλλους που ασχολούνται με την ιστορία. Αντιθέτως είναι γνωστοί ως μεγάλοι ήρωες κάποιοι άλλοι, που σε πολλές περιπτώσεις ο ρόλος τους ήταν αρνητικός και να μείνω εδώ.

SPY_GR 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:23:00 μ.μ. EET  

Για αυτούς που αναρωτιούνται για το άν μπορεί πλήρωμα να αρνηθεί αποστολή και άν μπορεί να τιμωρηθεί για αυτό:

Ναί μπορεί υπό συγκεκριμμένες προυποθέσεις να αρνηθεί αποστολή - χωρίς απαραίτητα να το κάνει λόγω φόβου - αλλά γιατί ξέρει τους περιορισμούς και τις δυνατότητες των μέσων που χειρίζεται και αυτό συμβαίνει περισσότερο στα αεροπορικά μέσα με τις ιδιομορφίες και τις ιδιαιτερότητές τους.Μια γνώση που πολλές φορές δεν έχει ο επιτελής ή πολύ περισσότερο ο πολιτικός που απλώς θέλουν να κάνουν την δουλειά τους.
Να κάνεις λοιπόν την υπέρβαση σου και να κινδυνεύσεις γιατί έτσι είναι ο πόλεμος αλλά όχι να οδηγηθείς στην αυτοκτονία!

Το πλήρωμα του ε/π ΠΝ21 εκτέλεσε αποστολή κατα παράβαση όλων των πτητικών κανονισμών (άσε που πολύ πιθανόν να εβλήθησαν κιόλας) με τα γνωστά αποτελέσματα, για αυτό άλλωστε έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας και έχουν μπεί στο πάνθεον των ηρώων αυτής της χώρας, πολύ προτιμότερο όμως θα ήταν να τους είχαμε εν ενεργεία...

Μanolis 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:54:00 μ.μ. EET  

Καποτε, στα γεραματα, οι 3 του πληρωματος που αρνηθηκαν την επικυνδυνη αποστολή (και δεν τους κατηγορω διολου γι'αυτο μετα απο οσα διαβασα) θα αναπολουν τη ζωη τους που περασε και ισως, λεω ισως, ψαχνοντας βαθια στην ψυχη τους, θα εδιναν τα παντα για να γυρναγαν πισω και να την εκτελεσουν...

Αρματιστής 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:06:00 μ.μ. EET  

@ ΕτΑ

Αγαπητέ φίλε

Ένα ακόμη σημείο που φανερώνει την έλλειψη ισχυρής κυβερνητικής βούλησης για την αντιμετώπιση με σοβαρότητα υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα των κάθε φορά παρουσιαζομένων σοβαρών έως κρίσιμων προβλημάτων στις Ε-Τ σχέσεις, αλλά και γενικότερα όλων των προβλημάτων ασφάλειας της χώρας, αποτελεί η μη συγκρότηση μέχρι σήμερα ενός ισχυρού οργάνου εθνικής ασφαλείας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, μολονότι κατά καιρούς έχει αναφερθεί και περιγραφεί ότι εξ αιτίας της απουσίας αυτού (του οργάνου) οι αδυναμίες στη διαχείριση μειζόνων προβλημάτων είναι τεράστιες.

Ενώ πολλοί πολιτικοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί έχουν αναφερθεί κατά καιρούς στο αναφερόμενο όργανο, κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει προτείνει (τουλάχιστο εγώ δεν έχω αντιληφθεί) κάτι σχετικό με τη συγκρότηση τις αρμοδιότητές και την υπαγωγή του. Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το ρόλο του υπόψη οργάνου, ως καθαρά συντονιστικό ή το πολύ συμβουλευτικό.

Η άποψη μου είναι ότι το αναφερόμενο όργανο εθνικής ασφαλείας (τα ονόματα μικρή σημασία έχουν) θα πρέπει:
1) Να υπάγεται στο πρωθυπουργό της χώρας,
2) Να έχει ως επικεφαλή πολιτικό πρόσωπο βαθμού υπουργού-υφυπουργού,
3) Να έχει ως μόνιμα μέλη στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων ένα στενό κύκλο υπουργών και ανωτάτων διοικητών (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ του ΟΡΓΑΝΟΥ, ΥΠ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΥΠΕΞ, ΥΕΘΑ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, Α/ΓΕΕΘΑ, ΕΥΠ),
4) Να είναι επανδρωμένο με στελέχη υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης που θα προέρχονται κυρίως από το κρατικό μηχανισμό και ειδικότερα από τα υπουργεία εξωτερικών, άμυνας, εσωτερικών, δημόσιας τάξης, τις ΕΔ την ΕΛΑΣ και τις υπηρεσίες πληροφοριών και κρατικής ασφάλειας, ενώ διάφοροι πανεπιστημιακοί και άλλοι ειδικοί θα πρέπει να ανήκουν στο δυναμικό του υπόψη οργάνου,
5) Να διαθέτει αρμοδιότητες αποφασιστικές (στο ανώτατο επίπεδο), συμβουλευτικές και συντονιστικές,
6) Να συνεργάζεται με όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, να λαμβάνει πληροφόρηση, να αναλύει, να εκτιμά, να προτείνει και να συντονίζει.

Τώρα αν το δείτε να συγκροτείται, γράψτε μου. Και αν τελικά κάποια στιγμή θα συγκροτηθεί, θα βάλουν ως επικεφαλή ένα κομματικό, θα το επανδρώσουν με κάποιους ημέτερους, τα δε συναφή υπουργεία και υπηρεσίες θα στείλουν ότι περισσεύει και θα το ξεχάσουν. Που θα υπάγεται; Σε κάποιον αδιάφορο. Όχι στο πρωθυπουργό. Οι πρωθυπουργοί ασχολούνται παρεμπιπτόντως με την εθνική ασφάλεια, οι δε υπουργοί αρνούνται να εκχωρήσουν αρμοδιότητες.

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:16:00 μ.μ. EET  

Κακώς φορτώνουμε την αποτυχία στους πολιτικούς. Υπήρξαν στρατιωτικά σφάλματα σε όλα τα επίπεδα: Στρατηγικός σχεδιασμός "βλέποντας και κάνοντας", καμία πρόβλεψη εξόδου από την κρίση & το κυριότερο ο Λυμπέρης θυμόταν τα νιάτα του και προσπαθούσε να τηρήσει τακτικό έλεγχο από το ΓΕΕΘΑ, χωρίς να αφήνει πρωτοβουλία στον επιτόπιο διοικητή. Επιχειρησιακα δεν υπήρχαν μέχρι τότε σχέδια για χαμηλής έντασης η τοπικής κλίμακας επιχειρήσεις. Σε τακτικό δε επίπεδο υπήρξαν τραγικά σφάλματα που καλύτερα να μη διαρρεύσουν. Σίγουρα κάποια συμπερασματα βγήκαν & έχουμε βελτιωθεί εκτοτε, ωστόσο το πρώτο βήμα πρέπει να είναι πάντα η αυτοκριτικήκαι όχι το ψάξιμο για ένα αποδιοπομπαίο.

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:33:00 μ.μ. EET  

Μπραβο ρε παιδια ..
Αν είναι μέσα κανεις απο αυτούς που είμασταν εκεινες τις μέρες στο Αγαθονησι 234 σειρα έχει τα χεραιτησματα μου.

ΒΑΒΟΥΛΑΣ Ι

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2016 στις 9:50:00 π.μ. EET  



Πολυ καλό άρθρο. Υπάρχει αντίστοιχο αρθρο που να καταγράφει τις τούρκικες επικοινωνίες και επιλογές.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP