Αφιέρωμα Ίμια : Από το Figen Akat στην έξοδο του Στόλου

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το φορτηγό Figen Akat
Συνέχεια του πρώτου μέρους: Αφιέρωμα Ίμια : Πριν την κρίση

26/12/1995: Προσάραξη τις πρώτες πρωινές ώρες του τουρκικού φορτηγού πλοίου Figen Akat στην Ανατολική Ίμια. Όλη τη νύχτα προσπαθούν τούρκικες μηχανότρατες να το αποκολλήσουν χωρίς επιτυχία. Γίνεται επίσης προσπάθεια να αποκολληθεί με την μεταφορά φορτίου από την μια μεριά στην άλλη και πάλι ανεπιτυχώς.  Το πρωί το Λιμενικό Καλύμνου ενημερώνει το ΥΕΝ και ζητάει οδηγίες. Το ΥΕΝ απαντά ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία δικαίωμα ναυαγιαιρεσίας έχουν μόνο ρυμουλκά με ελληνική σημαία. Ο πλοίαρχος  ζητάει τούρκικο ρυμουλκό και αρνείται να ρυμουλκηθεί από ελληνικό.

26/12/1995: Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας αναθέτουν στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Δ.Νεζερίτη, να επικοινωνήσει και να διευθετήσει το θέμα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

27/12/1995: Το Τουρκικό ΥΠΕΞ δέχεται να χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά ρυμουλκά για την αποκόλληση του Figen Akat. Διαβιβάζεται τηλεφωνικά από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προς την Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα η εξής δήλωση: «ας το ρυμουλκήσει όποιος θέλει να το ρυμουλκήσει, αλλά πρέπει να ξανασυζητήσουμε το θέμα». Αυτή η στάση υπαγορευόταν από τον Τουρκικό ισχυρισμό ότι τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ αυτής και της Ελλάδας δεν είχαν ποτέ προσδιοριστεί. Έτσι εξ αφορμής της αποκολλήσεως του FIGEN AKAT επανήλθε το θέμα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών.

28/12/1995: Μετά από σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του Τουρκικού ΥΠΕΞ και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, Ελληνικό ρυμουλκό ιδιοκτησίας της εταιρείας Μάτσας που ναυλώθηκε από την τουρκική εταιρεία «Διάσωση Omus» αποκόλλησε το πλοίο και το οδήγησε στο Τουρκικό λιμάνι του Κιουλούκ στην απέναντι ακτή.

29/12/1995: Ο Έλληνας πρέσβης προβαίνοντας σε διάβημα στο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα με αφορμή παραβιάσεις στη Χίο, του παραδίδεται η εξής ρηματική διακοίνωση: «H βραχονησίδα KAPNTAK αποτελεί μέρος της Τούρκικης επικράτειας και βρίσκεται εγγεγραμμένη στο κτηματολόγιο της περιφέρειας Μουγλών, της Nομαρχίας Αλικαρνασσού (Bodrum), στο χωριό KAPAKAΓIA»

4/1/1996: Απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ προς την κυβέρνηση ενημερώνει για Τουρκική πρόθεση κατάληψης νήσων ή μικρονήσων στο Ανατολικό Αιγαίο. Πληροφορίες για αύξηση της έντασης υπάρχουν τουλάχιστον από τις αρχές του προηγούμενου έτους και δεν είναι άσχετες με το θέμα εποίκισης ή αξιοποίησης των ακριτικών νησίδων.

9/1/1996: Το ΥΠΕΞ Ελλάδας απαντά απορρίπτοντας τον ισχυρισμό αυτό.

15/1/1996: Παραιτείται ο Πρωθυπουργός Α.Παπανδρέου για λόγους υγείας. Στην Τουρκία επίσης υπάρχει πολιτική κρίση, ο κυβερνητικός συνασπισμός, υπό την πρωθυπουργία της Τσιλέρ, καταρρέει από την αποχώρηση του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

16/1/1996: Το ΥΠΕΞ ζητάει από ΥΕΘΑ αυξημένη επιτήρηση στη περιοχή που την αναλαμβάνουν ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ. Από πλευράς Τουρκίας την περιοχή επιτηρούσαν σκάφη της Ακτοφυλακής.

17/1/1996: Εκλογή Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως προέδρου του κόμματος και της Κυβέρνησης.

18/1/1996: Το ΓΕΕΘΑ ζητάει από τους τρεις κλάδους αυξημένα μέτρα επιτήρησης

20/1/1996: Το «Εμπιστευτικό Γράμμα» (σ.σ. ομίλου που εκδίδει το «Άμυνα & Διπλωματία») ένα φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφορούσε μόνο σε συνδρομητές και εκδιδόταν στην Αθήνα αποκάλυψε την ανταλλαγή των ρηματικών διακοινώσεων με αφορμή το ναυάγιο στα Ίμια και σχολίαζε ότι η Τουρκία για πρώτη φορά έθετε θέμα εδαφικών διεκδικήσεων. Η διαρροή της πληροφορίας συνέβη μία ημέρα μετά την επιλογή του Κ.Σημίτη ως Πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. («Αναχαίτιση»τ.32/2008 )

24/1/1996: Αποκαλύπτεται το θέμα για πρώτη φορά στο Δελτίο του ΑΝΤ1 από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Αντώνη Φουρλή που ξεκίνησε την έρευνα στις 20/1. Αναφέρει ο ίδιος («Έρευνα» Τσίμα) ότι το πρωινό της 24ης Ιανουαρίου έφθασαν στα χέρια του τα τηλεγραφήματα του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΓΕΕΘΑ που ανέφεραν για της αξιώσεις της Τουρκίας. Αναφέρει ότι δεν κατάλαβε ποτέ με πιο σκεπτικό το είχαν κρατήσει μυστικό για πάνω από 20 μέρες.

Αυξημένα μέτρα διακριτικής επιτήρησης των μουσουλμανικών υπηρεσιών στη Θράκη.

Aρκετά χρόνια μετά (6/2012) το Figen Akat, υπό το νέο του όνομα Mersa 2, προσάραξε στην ιταλική νήσο Elba. Φωτογραφία από τις προσπάθειες αποκόλλησης (φωτ. vagabondo)


25/1/1996: Υψώνεται ελληνική σημαία στην Αν. Ίμια από τον δήμαρχο Καλύμνου Δ. Διακομιχάλη παρουσία επικεφαλούς αστυνομίας, δύο κατοίκων, του παπά από την Ψέριμο και τηλεοπτικού συνεργείου. Ο Διακομιχάλης φέρεται να προέβη σε αυτή την ενέργεια όχι από πρωτοβουλία αλλά σε συνεννόηση με τον Αρσένη.

Ένα ιστορικό καρέ..Αεροσκάφος F-4E της Πολεμικής Αεροπορίας πετάει πάνω από την δυτική Ίμια στις 29/1/1996. Διακρίνονται μέλη του συνεργείου του δημοσιογράφου Α.Ντινόπουλου που βρισκόταν στην βραχονησίδα για ρεπορτάζ, ο τσιμεντένιος δείκτης της ΓΥΣ και δύο Ελληνικές σημαίες.

Η Νουρ Μπατούρ απεσταλμένη της Χουριέτ στην Ελλάδα βλέπει τα πλάνα του ΑΝΤ1 και πληροφορεί τον αρχισυντάκτη της Ε.Οζκιόκ.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του τότε Υφ.Εξ Ινάλ Μπατού και του τότε Τούρκου Πρεσβευτή στην Αθήνα, που αποδίδουν την κρίση σε "Ελληνική προβοκάτσια", προφανώς για να αναδείξουν τις καλές προθέσεις της Τουρκίας και να κατηγορήσουν τους "κακούς Έλληνες". Σύμφωνα με τον Μπατού, οι δυο χώρες μετά το επεισόδιο της ρυμούλκησης του μότορσιπ αντάλλαξαν νότες διαμαρτυρίας στις οποίες η κάθε μια στήριζε την άποψη της ότι η βραχονησίδα της ανήκει. Σύμφωνα με τον Μπατού, "υπάρχουν πάρα πολλά άλυτα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών στο Αιγαίο, άλλο ένα δεν θα πείραζε την όλη κατάσταση". Στις 26 Ιανουαρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά, ο δήμαρχος της Καλύμνου μαζί με τον παπά του νησιού, και μερικούς μαθητές, μεταβαίνει στην βραχονησίδα και υψώνει την Ελληνική σημαία. Σε δηλώσεις του ο Ι.Μπατού χαρακτηρίζει την ενέργεια αψυχολόγητη, προβοκατόρικη και θρυαλλίδα, που άναψε το φυτίλι της κρίσης που έφερε στη συνέχεια τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. (Υφ.Εξ Ινάλ Μπατού CNNTurk 1/2/2005). Η επίσημη αμφισβήτιση της Ελληνικότητας εκαντοντάδων νησίδων του Αιγαίου από την γείτονα, η οποία είχε προηγηθεί κατα πολύ, προφανώς δεν είχε προβοκατόρικο χαρακτήρα...

26/1/1996: Εφ. Χουριέτ «Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο άρχισαν την χαρτογράφηση βραχονησίδων στο Αιγαίο» και υποστηρίζει ότι είναι απάντηση σε Ελληνικό διάταγμα που εκδόθηκε 3 μήνες πριν για τον εποικισμό των βραχονησίδων και η Τουρκία θα καλέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελλάδα. Φυσικά πρόκειται για ένα χονδροειδέστατο ψέμα.

Πάγκαλος: «Το θέμα έχει κλείσει. Δεν το θεωρώ θέμα για τη δημιουργία ατμόσφαιρας κρίσης.» Τη χαρακτηρίζει «εξωφρενική απαίτηση»

Η εφημερίδα Μιλιέτ στέλνει ελικόπτερο την ίδια μέρα να υψώσει σημαία αλλά τους στέλνει σε λάθος νησί! Ίσως στη βραχονησίδα Cavus ανατολικότερα των Ιμίων.


27/1/1996: Η εφημερίδα Χουριέτ, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «Ege ısınıyor», δηλαδή το «Αιγαίο φλέγεται».

«Δημοσιογράφοι» της Χουριέτ με ελικόπτερο που απογειώθηκε από την Σμύρνη (Αdnan Menderes) στις 13:00 έπειτα από χαμηλή πτήση προσγειώνονται στην Ανατολική Ίμια. Κατεβάζουν την Ελληνική σημαία και ύψωνουν την Τουρκική. Η ενέργειά τους μαγνητοσκοπείται και παρουσιάζεται σε τηλεοπτική εκπομπή τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου. Δύο εκ των μελών της αποστολής είναι άτομα που τους έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ελλάδα, καθώς εμπλέκονται στην πρόκληση επεισοδίων στη Θράκη και θεωρούνται ενεργούμενα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η πράξη τους εμφανίζεται ως «ιδιωτική πρωτοβουλία» και, αρχικώς τουλάχιστον, αποδοκιμάζεται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο τότε διευθυντής της Χουριέτ, Ερτουγρούλ Οζκιοκ αναφέρει ότι δεν έδωσε τέτοια εντολή ο Υφπ.Εξ. Μπατού αλλά ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία. Αναφέρει επίσης ότι επέπληξε τον Οζκιοκ τηλεφωνικά και την επόμενη μέρα έδωσε συνέντευξη που χαρακτήριζε την ενέργεια της Χουριέτ ως «εξαιρετικώς ανεύθυνη ενέργεια και μη πυροδοτούμενη από την κυβέρνηση».(«Έρευνα» Τσίμα)

Στο ελικόπτερο εκτός από τον πιλότο ήταν ο κάμεραμαν, ο δημοσιογράφος του «Κανάλ Ντε» κι ο Τζεσούρ Οσέρτ. Το 1998, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα της Χίου "Αλήθεια" ο Οσέρτ μεταξύ άλλων αναφέρει : «Δεν ξέρω, αν ήταν πιλότος της αεροπορίας του στρατού ή πολίτης. Ξέρω μόνο πως ήξερε καλά πού είναι το νησί, καθώς επίσης κι ότι τις μέρες της κρίσης κέρδισε τόσα πολλά χρήματα που αμέσως μετά παράτησε τα ελικόπτερα. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη και άνοιξε ένα ανταλλακτήριο χαρτονομισμάτων. Πρέπει να είναι και ο μόνος που πλούτισε απ' αυτήν την ιστορία».

Σε μια από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Εργκένεκον ο Φατίχ Αλτάιλι του «Χαμπέρ Τουρκ», ο οποίος εργαζόταν τότε στη «Χουριέτ», είχε προειδοποιήσει τον Οζκιόκ καλώντας τον να μη δημοσιεύσει φωτογραφία δημοσιογράφου της εφημερίδας ο οποίος πήγε στις βραχονησίδες, κατέβασε την ελληνική σημαία και ανάρτησε την τουρκική. «Αυτό θα φέρει πόλεμο. Τουλάχιστον να μην το δημοσιεύσουμε σε τέτοια έκταση», του είπε ο Αλτάιλι. Η απάντηση του Οζκιόκ ήταν πως η «Χουριέτ» και στο παρελθόν είχε κάνει τέτοιου είδους ειδήσεις, οι οποίες συνάδουν με την αποστολή της εφημερίδας. Μάλιστα τού είπε πως κατά τον ίδιο τρόπο διεκδίκησαν και την υπόθεση της Κύπρου.

Ο Τζεσούρ Οσέρτ μόλις πρόσφατα κηρύχθηκε persona non grata στην Ελλάδα. Στα δε εγκαίνια της αεροπορικής γραμμής Σμύρνης-Αθήνας από την Τουρκική Sun Express η πρόξενος μας στην Σμύρνη πέτυχε την μη πρόσκλησή του τελικά, θέτοντας το δίλλημα «ή αυτός ή εγώ».

Αρσένης ΥΕΘΑ: «οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προασπίζουν τα Ελληνικά εδάφη...το θέμα θεωρείται λήξαν...δεν έχουμε ενδείξεις για κλιμάκωση της έντασης»

Πάγκαλος: «Τα Ίμια είναι ελληνικά».

Οι πολιτικοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα. O Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης αναφέρει χωρίς να έχει διαψευσθεί, ότι αυτήν την ημέρα (26/1) προσπάθησε να συνομιλήσει με το ΥΠΕΞ με θέμα τα Ιμια και έλαβε την απάντηση «Λόγω φόρτου εργασίας, αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει τώρ.... 
 
28/1/1996

Η Χουριέτ κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΗΜΑΙΩΝ . Aναφέρει "Οι Έλληνες αποτόλμησαν χθες να τοποθετήσουν τη σημαία τους στη βραχονησίδα που βρίσκεται στην Αλικαρνασσό. Ομάδα της Ηurriyet πήγε αμέσως στη βραχονησίδα, κατέβασε την ελληνική σημαία και στη θέση της ύψωσε την τουρκική."

08:10 - Περιπολικό ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΙ (Ρ70) εντοπίζει την Τουρκική σημαία και το αναφέρει.

08:30 - Το πλήρωμα του Ρ70 την υποστέλλει μετά από διαταγή του Α/ΓΕΝ και κατόπιν έγκρισης του ΥΕΘΑ Αρσένη.

Ενώ από τις 29/12/1995 η Τουρκία δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα Ίμια δεν είναι Ελληνικά, ακόμα και ένα μήνα μετά, η Ελληνική πολιτική ηγεσία δεν έχει συζητήσει πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του θέματος.

10:30 - Ο Α/ΓΕΝ Ι.Στάγκας επικοινωνεί με τον Α/ΓΕΕΘΑ Χ.Λυμπέρη, τον οποίο ενημερώνει για τα γεγονότα. Ο Λυμπέρης επιδοκιμάζει τις κινήσεις του Α/ΓΕΝ και παράλληλα ενημερώνει τον ΥΕΘΑ Γ. Αρσένη. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Α-ΓΕΕΘΑ, επικοινωνεί με το Ναυτικό Διοικητή Αιγαίου, αρχιπλοίαρχο Ι. Καλλιγιάννη, τον οποίο συμβουλεύει όπως η σημαία υψωθεί μέσω δημάρχου Καλύμνου και όχι απευθείας από το πολεμικό πλοίο. Η επικοινωνία, όμως, δεν κατέστη δυνατή με το πλοίο και η σημαία υψώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού "Αντωνίου" (P286). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η εντολή του Γεράσιμου Αρσένη ήταν ακριβώς αυτή, απλά και μόνο η υποστολή της τουρκικής σημαίας, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης. Τέτοια όμως εντολή θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως αποδοχή ότι η κυριαρχία επί της βραχονησίδας τελεί «υπό αμφιβολία». Σαφώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιθυμούσε την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης, ωστόσο η ανύψωση της ελληνικής σημαίας μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα είδος υπόμνησης της ελληνικότητας της βραχονησίδας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζητάει το λόγο από τον Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Ιωάννη Στάγκα, στον οποίο είχε δώσει σαφείς εντολές τηλεφωνικά, το πρωί της ίδιας ημέρας. Ο Α/ΓΕΝ θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού.

ΣΑΓΕ με θέμα την σημαία στα Ίμια

Αποφασίζεται ότι η σημαία δεν μπορεί να μείνει αφύλακτη, είτε διότι μπορεί να παρασυρθεί από αέρα-κύμα είτε μπορεί να την υφαρπάξουν οι Τούρκοι. Για τη συγκεκριμένη σύσκεψη, ο ναύαρχος Λυμπέρης αναφέρει στο βιβλίο του («Πορεία σε ταραγμένες θάλασσες», σελ. 560): «Ζητάω από τον Α/ΓΕΣ να διαθέσει ομάδα ειδικών δυνάμεων για τη φύλαξη της σημαίας στα Α. Ίμια. Ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Βούλγαρης δεν ανταποκρίνεται θετικά. Προβάλλει αντιρρήσεις για ανάληψη της αποστολής, επικαλούμενος αδυναμίες και ελλείψεις σε σχέση με υποχρεώσεις [σε άλλο σημείο του βιβλίου (σελ. 548) αναφέρεται ότι ο Α/ΓΕΣ επικαλέστηκε «προβλήματα διαθεσιμότητας προσωπικού»]. Η φύλαξη εδάφους της ελληνικής επικράτειας (βραχονησίδας) είναι ευθύνη του ΓΕΣ/ΑΣΔΕΝ (Ανωτάτη Στατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού Νήσων). Ο διοικητής ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Σπυρίδων, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταμπουλής και ο διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ υποστράτηγος Νικολαΐδης είχαν αντίθετη άποψη με τον Α/ΓΕΣ. Απευθύνομαι στον Α/ΓΕΝ και του ζητάω να διαθέσει βατραχανθρώπους. Ο Α/ΓΕΝ ανταποκρίνεται θετικά. Με προφορική μου εντολή προς Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ διέταξα να έρθουν σε άμεση ετοιμότητα δύο ομάδες βατραχανθρώπων και να μεταφερθούν με ελικόπτερο του ΣΞ (Στρατός Ξηράς) από την Κω ή την Κάλυμνο, καθώς και να έρθει σε ετοιμότητα τμήμα Ειδικών Δυνάμεων νήσου περιοχής».

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη λήψη της διαταγής του ΓΕΕΘΑ μέχρι και την έγκρισή της από το ΣΑΜ, το ΓΕΝ διατάζει τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) να προετοιμάσει ένα στοιχείο της (14 άντρες).

13:15 - Η ενημέρωση Δκτη ΑΣΔΕΝ από Υ/ΓΕΕΘΑ ότι στα Ίμια επιλέχθηκε από ΑΓΕΕΘΑ να πάνε άνδρες της ΜΥΚ προκαλεί την αντίδραση του, επικοινωνεί με τον ΑΓΕΣ για να ...διαμαρτυρηθεί.

14:30 - ΣΑΜ προεδρεύων ο ΥΕΘΑ Αρσένης, και παρίσταται και ο ΥΦΕΘΑ Κουρής. Τονίζουν ότι στρατεύματα θα υπάρχουν εκεί που υπάρχει και σημαία και μάλιστα μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα την επιτήρηση θα την αναλάβουν τα πλωτά μέσα. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο τους υποδείχθηκε ή πόσο πιεστικά από την στρατιωτική ηγεσία ότι ήταν λάθος να μην φυλαχτεί και η Δυτική Ίμια που δεν είχε σημαία. Η πολιτική εντολή είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση αλλά να υπάρχει επιφυλακή για παν ενδεχόμενο. Προβάλονται διάφορες προφάσεις από τον Α/ΓΕΣ, και δηλώνεται αδυναμία φύλαξης από ΜΑΚ. Ο ΑΓΕΕΘΑ ζητάει από ΑΓΕΝ να διατεθούν άνδρες της ΔΥΚ.

Η φύλαξη εδάφους της ελληνικής επικράτειας (βραχονησίδας) είναι ευθύνη του ΓΕΣ/ΑΣΔΕΝ. Ο διοικητής ΑΣΔΕΝ, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ, είχαν αντίθετη άποψη με τον Α/ΓΕΣ. Εκ του αποτελέσματος με τις εικόνες και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά φαίνεται ότι τόσο το στοιχείο που επιλέχθηκε δεν ενημερώθηκε κι εξοπλίστηκε σωστά όσο κι ότι οι βατραχάνθρωποι δεν διέθεταν επαρκή ή ακόμα και τον καταλληλότερο εξοπλισμό από ότι οι αμφίβιοι καταδρομείς.

15:30 - Δύο Τουρκικά περιπολικά ζητούν από δύο Ελληνικά να αποχωρήσουν γιατί βρίσκονται σε Τουρκικά ύδατα.

16:00 - Τούρκικη βάρκα εντοπίζεται να πλησιάζει με ταχύτητα την Ίμια. Το «Παναγόπουλος» P70 εκτοξεύει προειδοποιητικές βολές. Η βάρκα απομακρύνεται.

20:00 - Τα Τούρκικα σκάφη αποσύρονται και αρχίζουν να έρχονται νέα Ελληνικά.

19:45-20:45 - Νωρίς το βράδυ της ίδιας ημέρας αποστέλλεται η ομάδα των βατραχανθρώπων της ΜΥΚ στη νησίδα για φύλαξη της ελληνικής σημαίας. Συγκεκριμένα με ελικόπτερο CH-47C Chinook οι βατραχάνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο πριν από τη δύση του ηλίου και από εκεί επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61 που κατευθύνθηκε στην περιοχή των Ιμίων. Το στοιχείο διαιρέθηκε σε δύο υποστοιχεία των 7 αντρών το καθένα και ανέλαβε την εκτέλεση της αποστολής. Το πρώτο υποστοιχείο θα αποβιβαζόταν στην Ανατολική Ίμια, ενώ το δεύτερο θα παρέμενε σε ετοιμότητα επί της κανονιοφόρου. Επικεφαλής του στοιχείου είναι Υποπλοίαρχος.

"Επιτρέπεται η χρήση βίας για αυτοάμυνα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρούντων αποβίβαση. Να αποτραπεί προσέγγιση τουρκικού ελικοπτέρου στη νησίδα Ίμια. Εγκρίνεται η χρήση προειδοποιητικών βολών."

Η αποβίβαση στη βραχονησίδα επρόκειτο να γίνει με ελαστική λέμβο, η οποία θα προσέγγιζε με κωπηλασία και όχι με τη χρήση εξωλέμβιου κινητήρα, ώστε η όλη ενέργεια να γίνει όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα. Τελικά περί τις 20.45΄ η αποβίβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς -όπως αργότερα αποδείχτηκε- να γίνει αντιληπτή από τον εχθρό. Δέκα ώρες μετά την εντολή που τους δόθηκε οι βατραχάνθρωποι ήταν πάνω στην βραχονησίδα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι μαρτυρία ατόμου (που παρουσιάσθηκε ως μέλος του συγκεκριμένου στοιχείου στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά) αναφέρει ότι λόγω περιορισμένου χρόνου η ενημέρωση και σχεδίαση της αποστολής ήταν ελλειμματική, με αποτέλεσμα αρχικά το στοιχείο να προσεγγίσει και αναγνωρίσει λάθος βραχονησίδα. Όταν διαπιστώθηκε το λάθος, η διαδικασία επαναλήφθηκε και τελικά το υποστοιχείο αποβιβάστηκε στην Ανατολική Ίμια.

29/1/1996

05:30 - Οι βατραχάνθρωποι διατάσονται να επιστρέψουν στον ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ Ρ61, αφήνοντας την βραχονησίδα αφύλακτη. Η ενέργεια έγινε κατόπιν πολιτικής εντολής που έβρισκε αντίθετο τον Α/ΓΕΕΘΑ.

Στο μεταξύ, από τα ξημερώματα το Δ΄ Σώμα Στρατού στον Έβρο τίθεται σε επιφυλακή, ενώ ξεκινά και η εθνική διακλαδική άσκηση επί χάρτου (ΤΑΑΣ) «Αλέξανδρος», που διευθύνεται από τον Α/ΓΕΕΘΑ και συμμετέχουν τα Γενικά Επιτελεία, οι μεγάλοι σχηματισμοί και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργεία και δημόσιοι Οργανισμοί.

Οι τουρκικές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα αναφέρονται σε "αισχρή ελληνική πρόκληση". Πρωτοσέλιδο Χουριέτ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ.: "H Αθήνα παίζει με τη φωτιά. Στην ανήκουσα στην Τουρκία βραχονησίδα «Κardak», όπου ομάδα της Ηurriyet ύψωσε την τουρκική σημαία, χθες έλληνες στρατιώτες την κατέβασαν και ύψωσαν την ελληνική. Ελληνικά πλοία περικύκλωσαν το νησί. To δημοσίευμα αναφέρει τρία εναλλακτικά σχέδια δράσης της Άγκυρας.

«Αν η Ελλάδα δεν αποσύρει τους άνδρες της απο τα Ιμια
1) Θα γίνει κατάληψη κάποιας βραχονησίδας.
2) Θα επιχειρηθεί απόβαση τουρκικών στρατευμάτων στην άλλη βραχονησίδα (Δυτ.Ίμια)*
3) Θα επιχειρηθεί απόβαση σε άλλο νησί»

Αναφέρει επίσης και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των βραχονησίδων με λίγες όμως πιθανότητες πραγματοποίησης.

09:00 - Συσκέπτεται το ΣΑΓΕ και οι αρχηγοί συμφωνούν με την άποψη του Α/ΓΕΕΘΑ περί αποστολής και πάλι των βατραχανθρώπων στη βραχονησίδα. Κατόπιν ο ναύαρχος Λυμπέρης μεταφέρει την άποψή του στον Αρσένη και τον πείθει.

Υπάρχει σκέψη για συγκρότηση ειδικού τμήματος ειδικών δυνάμεων μεικτής σύνθεσης, τόσο από καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές όσο και από άντρες του ΕΤΑ. Τελικά αποφασίζεται να συγκροτηθεί δύναμη ταχείας ενίσχυσης από μονάδες ειδικών δυνάμεων της Αττικής, τον πυρήνα της οποίας θα αποτελούσαν ομάδες της εδρεύουσας στον Ασπρόπυργο 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών-2 ΜΑΛ και του ΕΤΑ. Η τυχόν προώθησή τους ως «ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας νησιωτικών χώρων στα Δωδεκάνησα» θα υλοποιούταν με ελικόπτερα ή μεταφορικά αεροσκάφη C-130.

Ο AΓΕΣ δίνει άδεια εκτέλεσης εκπαιδευτικών βολών αποδοχής αντιαρματικών πυραύλων AGM-114 Hellfire και ρουκετών από το 1ο ΤΕΕΠ (ΑΗ-64Α).

10:00 -Το υποστοιχείο βατραχανθρώπων που είχε παραμείνει στην κανονιοφόρο αποβιβάζεται στην Ανατολική Ίμια. Η ενέργεια πραγματοποιείται υπό το φως της ημέρας. Για πέντε ώρες περίπου η σημαία και η νησίδα είχαν παραμείνει αφύλακτες.

10:00 - Ο Δκτης ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Δ.Σπυρίδων αναφέρει ότι υπάρχουν έτοιμες δύο ομάδες καταδρομέων στην Κω με δύο ελικόπτερα UH-1H, έτοιμες για μεταφορά στα Ίμια όπως του είχε ζητηθεί από την προηγουμένη μέρα. Επιθυμία του να αναχωρήσουν άμεσα διότι η πρόβλεψη καιρού έκανε λόγο για ραγδαία επιδείνωση από τις απογευματινές ώρες και μετά.

10:15 - Σημειώνεται και αεροπορικό επεισόδιο, όταν τουρκικό ελικόπτερο που ίπταται στην περιοχή, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, αναχαιτίζεται από ελληνικό F-4E.

10:25 - Λόγω της κλιμακούμενης έντασης, ο Α/ΓΕΕΘΑ «αποδεσμεύει» τους κανόνες εμπλοκής για κάθε είδους αποβατική ενέργεια. Το σήμα που εξέδωσε στις 10.25΄ το ΓΕΕΘΑ προς τα Γενικά Επιτελεία ανέφερε: «Επιτρέπεται η χρήση βίας για αυτοάμυνα και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρούντων αποβίβαση, να αποτραπεί προσέγγιση τουρκικού ελικοπτέρου στη νησίδα Ίμια. Εγκρίνεται η χρήση προειδοποιητικών βολών». Η αναφορά σε «νησίδα» μπορεί να θεωρηθεί ότι επικεντρώνει όλο το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς στην Ανατολική Ίμια όπου υπήρχε η σημαία. Eλάχιστοι στην κυβέρνηση έδειχναν να γνωρίζουν τη σημασία του όρου «κανόνες εμπλοκής». Εικάζεται πως ο Α/ΓΕΕΘΑ φοβήθηκε αποβατική ενέργεια την οποία θα παρακολουθούσαν αμέτοχες οι ελληνικές δυνάμεις μη έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια να αμυνθούν.

Ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα μιλάει για την Ιταλό-Τουρκική Συμφωνία του 1932 και λέει ότι δεν την αναγνωρίζει λόγω των ιδιότυπων συνθηκών του Β'ΠΠ παρά μόνο το άρ. 14 της Συμφωνίας των Παρισίων του 1947. Έτσι αναφέρουν, ότι τα Ίμια ούτε «παρακείμενη» είναι ούτε και «νησίδα». Διατυπώνεται η τουρκική «πρόταση απεμπλοκής», σύμφωνη με την πάγια τουρκική πολιτική στο Αιγαίο: προτείνεται η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την οροθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η συγκεκριμένη ενέργεια φαίνεται πως δικαιώνει όσους ερμηνεύουν την κρίση ως τμήμα της τουρκικής στρατηγικής για την αποτροπή της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτή συμφωνήθηκε το 1982 στο Μοντέλο Μπέι της Τζαμάικα και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την επικύρωσή της από τον αριθμό των κρατών που προβλεπόταν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχουν στο Αιγαίο και άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων το νομικό καθεστώς είναι ασαφές. Ζητείται η απομάκρυνση των ελληνικών τμημάτων από αυτήν.

Καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας οι Τούρκοι ελέγχουν την κατάσταση της Δυτ. Ίμιας από αέρα και θάλασσα και ωριμάζει η σκέψη για κατάληψη της πριν προλάβουν να σκεφτούν οι Έλληνες να την φυλάξουν. Θα ληφθεί υπόψη να γίνει αναίμακτα και αρχίζουν να ρίχνουν το βάρος στην παραπλάνηση του τρόπου ενεργείας ή και του τόπου με παράλληλη συνεχή παρακολούθηση για το αν υπάρχουν ελληνικές δυνάμεις εκεί.

14:00 - Το ΓΕΕΘΑ διέταξε τη συγκρότηση δύο ομάδων αμφίβιων καταδρομέων στην Κω, «με δυνατότητα ανάληψης αποστολής αποτροπής/αναχαίτισης ενέργειας αποβίβασης σε βραχονησίδες Ίμια και για άμυνα διατήρησής τους».

15:23 - Αποπλέουν από το ναύσταθμο του Aksaz οι ΤΠΚ τύπου Dogan «Gurbet» P346 και «Firtina» P347 εξοπλισμένες με Κ/Β Harpoon.

Διατυπώνεται η πρώτη έκφραση ανησυχίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως λόγω της συσσώρευσης δυσανάλογα ισχυρών ναυτικών δυνάμεων σε πολύ περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή. Από Ελληνικής πλευράς, στην ευρύτερη περιοχή είναι αναπτυγμένα δύο παράκτια περιπολικά («Παναγόπουλος ΙΙ» P70, «Αντωνίου» P289), στα οποία προστέθηκαν αργότερα το επίσης παράκτιο περιπολικό «Παναγόπουλος ΙΙΙ» P96, οι  πυραυλακάτοι «Μυκόνιος» P22, «Ξένος» P27 και «Σταράκης» P29, καθώς και οι κανονιοφόροι «Πυρπολητής» P57 και «Πολεμιστής» P61.

Αντίστοιχα μονάδες κρούσης του τουρκικού στόλου κινήθηκαν από τα Δαρδανέλια και το ναύσταθμο του Ακσάζ προς τα Δωδεκάνησα. Στην επίμαχη περιοχή υπήρχαν τέσσερις ακτοφυλακίδες (οι SG-67 και SG-62 τύπου SAR-33 που έχουν ως βάση τους τη Σμύρνη, η SG-56 που ναυλοχεί στην Αλικαρνασσό, και η SG-32 τύπου SG-21 που ναυλοχεί στο Ακσάζ).

16:00 - Βολές αποδοχής AGM-114 Hellfire στο πεδίο βολής αρμάτων Λιτοχώρου από ζευγάρι των νεοπαραληφθέντων ΑΗ-64Α του 1ου ΤΕΕΠ το οποίο είχε ολοκληρώσει τις παραλαβές τους που είχαν ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 1995. Αν και το τάγμα δεν είχε προλάβει να περάσει από την επιχειρησιακή αξιολόγηση που θα την χαρακτήριζε επιχειρησιακή κι ετοιμοπόλεμη προέβη σε βολές αποδοχής των αντιαρματικών βλημάτων για να προωθηθούν τα Apache στη περιοχή της κρίσης, προσφέροντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των μέσων ως πολλαπλασιαστής ισχύος. Παράλληλα κατόπιν συνεννόησης των διοικητών του 1ου ΤΕΕΠ και της 114ΠΜ μεταφέρθηκαν -"δανείστηκαν"- πυρομαχικά πυροβόλου 30mm των Mirage για να εξοπλιστούν τα Apache αφού ακόμα δεν είχαν παραληφθεί τα δικά τους. Αργά το βράδυ έπειτα από χαμηλή πτήση, για να μην εντοπιστούν στα εχθρικά radar, σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες βρέθηκαν στην αεροπορική βάση της Σαντορίνης πλήρως εξοπλισμένα. Tις επόμενες ώρες μέχρι την λήξη της κρίσης αναφέρθηκε παρουσία AH-64A και σε άλλα νησιά στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Στην Κω η ομάδα των αμφίβιων καταδρομέων και τα δύο ελικόπτερα Huey παρέμεναν σε ετοιμότητα 15 λεπτών.

29/1/1996 - Άνδρες της ΜΥΚ στην Ανατολική Ίμια

17:00 - Σύσκεψη του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αποφασίζεται η μεταφορά 2 ομάδων βατραχανθρώπων από τον Bόσπορο στην Αλικαρνασσό (επιχείρηση YUNUS1, περισσότερα για την επιχείρηση  εδώ)

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο «Η Λαίδη με τη Μάσκα» (1999) του Φαρούκ Μπιλντιριτζί, δημοσιογράφου της «Χουριέτ», (ΒΗΜΑ 7/2/99) που μέσω απόρρητων πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Αγκύρας σκιαγραφεί τον ρόλο της Τσιλέρ στην κρίση. Ο δημοσιογράφος  ισχυρίζεται ότι η Τσιλέρ είχε ουσιαστικά άγνοια και αδιαφορούσε για το θέμα προσάραξης του Figen Akat μέχρι τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι της Χουριετ αντικατέστησαν την ελληνική σημαία που τοποθέτησε ο δήμαρχος Καλύμνου με μια τούρκικη:

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η Τσιλέρ ρώτησε τον σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών Ορσάν Οϊμέν: "Ο φάκελός μας για το Καρντάκ νομικά είναι ισχυρός;". Και έλαβε την καταφατική απάντηση του Οϊμέν. Ενώ για το θέμα αυτό στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπήρχαν δύο απόψεις. Η τουρκικότητα του Καρντάκ ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ο Οϊμέν δεν ανέφερε αυτές τις απόψεις!. Από το σημείο αυτό η Τσιλέρ εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση της συμφωνώντας με την πρόταση του πρέσβη Μπατού για ενέργεια στην διπλανή αφύλακτη νησίδα, και με την επιβεβαίωση των γερακιών ότι υπάρχει η δυνατότητα για δυναμική αντίδραση. , γύρισε προς τον Β' Α/Γ ΓΕΕΘΑ Τσεβίκ Μπιρ και τον ναύαρχο Γκιουβέν Έρκαγια και τους είπε: «Θέλω να πιάσετε αυτούς τους έλληνες στρατιώτες από τα αφτιά και να τους πετάξετε από το Καρντάκ, μπορείτε να τα καταφέρετε;». Οι στρατηγοί είπαν το «ναι», όμως η Τσιλέρ επέμενε «απόψε μπορείτε;». Σε αυτή τη φάση παρενέβη ο ΥΠΕΞ Ντενίζ Μπαϊκάλ και υπενθύμισε την επικινδυνότητα του εγχειρήματος. Τότε ακριβώς, σύμφωνα πάντα με τον τούρκο δημοσιογράφο, ήρθε η παρέμβαση των διπλωματών του ΥΠΕΞ. Ο πρέσβης Ινάλ Μπατού δήλωσε ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι δεν είχαν εξαντληθεί και έφερε στο τραπέζι την εξής πρόταση: «Το Καρντάκ δεν είναι μία μόνο βραχονησίδα. Απέναντι είναι και άλλη βραχονησίδα όπου δεν υπάρχει κανένας έλληνας στρατιώτης. Γιατί δεν κάνουμε την απόβαση εκεί; Έτσι θα αποφύγουμε τη μάχη και θα εξασφαλίσουμε την ισορροπία σε διπλωματικό επίπεδο». Ο Μπαϊκάλ αρνήθηκε την πρόταση, ενώ ο Έρκαγια ζήτησε διορία ένα 24ωρο"

Σύμφωνα με τον ΥΦΕΞ Ινάλ Μπατού (CNNTurk 1/2/2005) η Τσιλέρ, αρχικά αγνοούσε τελείως το ζήτημα. Είδε στην κρίση, (με τον χαρακτηριστικό οπορτουνισμό που την διέκρινε), μια χρυσή ευκαιρία για να καταξιωθεί πολιτικά και να γίνει ήρωας στα μάτια του τουρκικού λαού.  Οι στρατιωτικοί αντιμετώπιζαν με καχυποψία την πρωθυπουργό, διαβλέποντας στις φιλοπόλεμες κραυγές της τις προσωπικές της φιλοδοξίες. Σύμφωνα με τον Μπατού, η στρατιωτική ηγεσία δεν είχε εμπιστοσύνη στις ικανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του Ελληνικού στόλου από το Τουρκικό ναυτικό. 

Εντελώς διαφορετική εικόνα εμφανίζει η Μιλιέτ. Στις 29/6/2000 η Μιλιέτ με τίτλο "Μάθημα δημοκρατίας από το ναύαρχο" δημοσιεύει τη συνομιλία του Έρκαγια με την Τσιλέρ, η οποία του ζητούσε επίμονα να ετοιμάσει εντός 24 ωρών τις δυνάμεις του για απόβαση στις βραχονησίδες. Ο Τούρκος ναύαρχος απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πόλεμος. "Η απόφαση για πόλεμο είναι αρμοδιότητα της Εθνοσυνέλευσης". Στη συνομιλία παρών ήταν και ο διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, Ινάλ Μπατού, ο οποίος προέτρεψε την Τανσού Τσιλέρ να μη λάβει εσπευσμένες αποφάσεις. Ήταν μάλιστα αυτός που πρότεινε ως εναλλακτική λύση την απόβαση των τουρκικών δυνάμεων στη βραχονησίδα δίπλα στα Ίμια, η οποία "ανήκει σε εμάς", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τούρκος διπλωμάτης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την αποχώρηση των Έρκαγια και Μπατού από το γραφείο της Τανσού Τσιλέρ, εκείνη ζήτησε από το ράφτη της να της ετοιμάσει μία στολή παραλλαγής, σε περίπτωση που ξέσπαγε πόλεμος.

"Ο Έρκαγια δυσανασχετούσε από τη στάση της Τσιλέρ" διευκρινίζει ο Μπατού και υποστηρίζει ότι η τότε πρωθυπουργός ήταν έτοιμη να οδηγήσει την Τουρκία σε περιπέτεια, προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κυβέρνηση. 

Για τη σύσκεψη αυτή και τις εξελίξεις αναφέρθηκε και ο Ινάλ Μπατού στο CNNTurk (1/2/2005). Στην ιστορική αυτή συνεδρίαση της Άγκυρας εκτός από την Τσιλέρ πήραν μέρος ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντενίζ Μπαικάλ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, προσκείμενος στον Μπαικάλ, Ινάλ Μπατού, ο πρέσβης, Ονούρ Οϊμέν, προσκείμενος στην Τσιλέρ και οι υπεύθυνοι των ελληνικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Από στρατιωτικής πλευράς, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Τσεβίκ Μπιρ, που είχε υποσκελίσει για λίγο τον Ισμαήλ Καρανταγί, τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, ο αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού, Γκουβέν Έρκαγια, ( από την αρχή οργισμένος με την Τσιλέρ), οι αρχηγός Στρατού, στρατηγός Χικμέτ Κιοκσάλ, ο αρχηγός Αεροπορίας, Αχμέτ Τσορεκτσί και ο αρχηγός της ΜΙΤ, στρατηγός Τεομάν Κομάν. Η Τσιλέρ αμέσως μόλις κάθισαν στο τραπέζι απευθύνθηκε στον Οϊμέν και τον ρώτησε με έμφαση αν έχει μελετήσει τον φάκελο των βραχονησίδων και αν η Τουρκία έχει δυνατά επιχειρήματα για να υποστηρίξει τις απόψεις της. Ο Οϊμέν απάντησε απερίφραστα πως ναι, η Τουρκία είχε ατράνταχτα επιχειρήματα, (ενώ αργότερα παραδέχτηκε πως είπε ψέματα). Τότε η Τσιλέρ με όλη την έπαρση αλλά και την άγνοια της για τα στρατιωτικά θέματα, στράφηκε προς την πλευρά των στρατιωτικών και τους είπε πως θα πρέπει να κατεβάσουν αμέσως τους Έλληνες κομάντος από την βραχονησίδα και να υποστείλουν την ελληνική σημαία. Το ύφος της εκνεύρισε τους στρατιωτικούς και ιδιαιτέρα τον Έρκαγια, που έπνεε μένεα για την Τσιλέρ διαπιστώνοντας πως αγνοούσε την μειονεκτική θέση των Τούρκων και τους στοιχειώδεις στρατιωτικούς κανόνες εμπλοκής και απεμπλοκής από μια στρατιωτική κρίση. Τότε μίλησε ο Μπατού και είπε πως, «Εντάξει, αν πάμε εμείς να τους κατεβάσουμε τότε οι δυνάμεις των Ελλήνων τα πλοία και τα αεροπλάνα που βρίσκονται εκεί θα μείνουν απαθείς ; αυτό είναι αδύνατον», και τότε πρόσθεσε το χαρακτηριστικό, «μια σπίθα, (kivilcim), φτάνει με την τεράστια συγκέντρωση των αεροναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών για να ανάψει μεγάλη φωτιά που δύσκολα θα σβήσει. Αν γίνει αυτό που ζητάει η Τσιλέρ θα ξεσπάσει αμέσως πόλεμος».

Η κατάσταση φαίνονταν για τους Τούρκους αδιέξοδη, καθώς, όπως αναφέραμε παραπάνω, υπήρχε το δεδομένο ότι οι Έλληνες είχαν στρατηγικό πλεονέκτημα γιατί ήδη είχαν στρατιωτικό άγημα στην Ίμια. Οι στρατιωτικοί ήταν οργισμένοι με τις δημόσιες δηλώσεις της Τσιλέρ να φύγουν οι Έλληνες στρατιώτες να κατεβεί η ελληνική σημαία, καθώς διαπίστωναν πως είχαν οδηγηθεί σε μια άνευ προηγουμένου κρίση χωρίς να έχουν την πρωτοβουλία και χωρίς να υπάρχει από πριν κάποιος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της. Εν τω μεταξύ συνεχώς έρχονταν αναφορές για τη εξέλιξη της κατάστασης. Όλες οι αναφορές επεσήμαναν την τεράστια συγκέντρωση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ είχε αρχίσει ένα κυνηγητό μεταξύ των πλοίων των δυο χωρών γύρω από την βραχονησίδα που βρίσκονταν οι Έλληνες κομάντος. Η ένταση ήταν πολύ μεγάλη καθώς ο φόβος μιας αποτυχίας είχε αγχώσει την στρατιωτική ηγεσία που ήταν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη εξ αιτίας της Τσιλέρ. Ήταν κάτι το προφανές για τους Τούρκους στρατηγούς γιατί μια ήττα θα χρεώνονταν επάνω τους με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Τότε έγινε ένα διάλλειμα για να συζητήσουν κατά μέρος την κατάσταση. Ο Μπαικάλ αποσύρθηκε με τους συμβούλους του σε μια γωνιά και τους είπε : «είμαστε μπροστά σε μεγάλη απόφαση και θα έπρεπε όλοι να πούνε την γνώμη τους», και συνέχισε, «Είμαστε σε πόλεμο αν οι στρατιωτικοί εκτελέσουν τις εντολές της Τσιλέρ. Πρέπει να συνεχίσουμε την διπλωματική προσπάθεια αλλά έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα δεν υπάρχει περιθώριο» Τότε αναφέρει ο Μπατού μου ήρθε η ιδέα (;;;), ότι δίπλα στην βραχονησίδα υπάρχει και μια δεύτερη βραχονησίδα.

Αποφάσισα να προτείνω να κάνουμε απόβαση στην άλλη βραχονησίδα αφού ήταν αφύλακτη  και έτσι η κατάσταση θα ισοφαρίζονταν με τους Έλληνες, (εδώ πράγματι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για αυτή την «τουρκική ιδέα» μετέπειτα διεκδίκησε από τον Μπατού ο ναύαρχος Γκουβέν Έρκαγια, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν δική του η ιδέα να αποβιβαστούν στην δεύτερη βραχονησίδα). Στη συνέχεια υποστήριξε ο Μπατού, «μετά θα περιμένουμε την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ για να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι στρατιωτικοί αφού άκουσαν αυτή την άποψη είπαν να το συζητήσουμε και τελικά αποφασίστηκε να γίνει η απόβαση στην δεύτερη βραχονησίδα μέσα στη νύχτα και με κάποιο καμουφλάζ από τουρκική φρεγάτα. «Αποσυρθήκαμε όλοι στις θέσεις μας», συνεχίζει ο Μπατού και ενώ συνεχίστηκε η ροή των πληροφοριών περιμέναμε με αγωνία το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης.

19:00 - Σταθμός υποκλοπών της ΕΥΠ στην Αλεξανδρούπολη υποκλέπτει εντολές του τουρκικού ΓΕΝ προς δύο περιπολικά σκάφη, να ελέγξουν στα Ίμια που βρίσκονται Έλληνες οι Έλληνες και ελληνική σημαία.

20:00 - Αποβιβάζεται η δεύτερη ομάδα των ΜΥΚ στην Αν.Ίμια. Ανάμεσα στις νησίδες περιπολούν τα "Παναγόπουλος" και "Aντωνίου", ενώ από Tουρκικής πλευράς 2 περιπολικά της Aκτοφυλακής.

22:00 - Υποκλέπτεται σήμα Τουρκικού πλοίου που αναφέρει την ύπαρξη αγήματος στην Αν. Ίμια.

Tον Φεβρουάριο του 1996, δημοσιεύεται σε περιοδικό ποικίλης ύλης έγγραφο της ΕΥΠ με αριθμό πρωτοκόλλου 115/24/40 το οποίο περιείχε συνομιλίες Τούρκων αξιωματικών της αντικατασκοπίας που υποκλάπηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 29 Ιανουαρίου. Το εν λόγω έγγραφο προειδοποιούσε το ΓΕΝ για τις προθέσεις των Τούρκων να καταλάβουν τη βραχονησίδα 24 ώρες πριν από την κατάληψή της. Στις 23 Φεβρουαρίου 1996, το ΥΕΘΑ σε επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρει πως «κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ίμια, υπήρχε ροή άλλων πληροφοριών για τις δραστηριότητες των δυνάμεων της Τουρκίας. Από την ανάλυση των πληροφοριών αυτών δεν προέκυπτε καμία ένδειξη για τις προθέσεις της Άγκυρας». Τις επόμενες ημέρες ο τότε υφυπουργός Άμυνας Νίκος Κουρής ισχυρίσθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ το συγκεκριμένο έγγραφο, δηλώνοντας πως «ουδέποτε το ΓΕΝ, το ΓΕΕΘΑ ή το υπουργείο έλαβε έγγραφη αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

O Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Thomas Niles αποστέλλει το παρακάτω τηλεγράφημα στο State Department:

"...Αυτή η ελληνοτουρκική αψιμαχία με αντικείμενο ένα ακατοίκητο κομμάτι γης, έκτασης ίσως δύο οικοδομικών τετραγώνων, εμφανίζει στοιχεία κωμικής όπερας... Είναι προφανές ότι θα προτιμούσαμε να μην εμπλακούμε στη διαφορά αυτή, αλλά από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι ίσως να μην έχουμε αυτή την επιλογή. Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε το ιστορικό αρχείο στον βαθμό που το επιτρέπουν οι πληροφορίες μας, προκειμένου να καθορίσουμε το διεθνές καθεστώς των Ιμίων, καθώς είναι πιθανό σε κάποια στιγμή να χρειαστεί να πάρουμε θέση σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα στην υπόθεση αυτή..."
(Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών" Μ. Ιγνατίου και Αθ. Έλλις)


30/1/1996

Κινητοποίηση του Τουρκικού Ναυτικού, διπλωματικός πυρετός.

00:10 - Αναφορές για κινητοποίηση τούρκικων Ναυτικών Δυνάμεων, διαπιστώνεται αυξημένη δραστηριότητα στους τουρκικούς ναυστάθμους της Σμύρνης και του Ακσάζ.

00:25 - Συνάντηση Τσιλέρ-Ντεμιρέλ, δήλωση για την αναγκαιότητα διαπραγματεύσεων για το θέμα των βραχονησίδων.

00:30 - Διατάσσεται η επιστροφή της Φ/Γ "ΥΔΡΑ" F452 τύπου MEKO-200HN από την Αδριατική, όπου είχε διατεθεί στη Νατοϊκή επιχείρηση αποκλεισμού της Σερβίας. Ήταν η νεότερη μονάδα του στόλου, η μόνη από τις τέσσερις υπό παραγγελία φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ που είχε μέχρι τότε παραδοθεί.

H Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ ηγείται μοίρας σκαφών που παρακολουθούν την κινητικότητα από τα Δαρδανέλια. Από Ακσάζ θα εξέλθουν 3 από τις 4 Φ/Γ συνοδεία 2 ΤΠΚ και 2 Κ/Φ.

00:55 - Αποπλέουν από τη Σμύρνη τα περιπολικά τύπου HISAR (P 1638) «SULTAN HISAR» P111 και «DEMIR HISAR» P112 με κατεύθυνση την περιοχή Σάμου - Ικαρίας.

02:50 - Αποπλέει από το ναύσταθμο του Ακσάζ η Φ/Γ «EGE» F256 τύπου Knox κατευθυνόμενη προς τη Χάλκη - νοτιοανατολικά της Τήλου.

03:45 - Αύξηση δραστηριότητας σε Ακσαζ και Σμύρνη.

04:00 - Συναγερμός σε ΕΘΚΕΠΙΧ μετά από εντοπισμό τουρκικών πολεμικών σκαφών που βγαίνουν στο Αιγαίο.

04:10 - Η ναυαρχίδα του Τούρκικου στόλου Φ/Γ Yavuz F-240, η οποία είχε αποπλεύσει από το ναύσταθμο Ακσάζ  συνοδεία ΤΠΚ, εντοπίζεται στην περιοχή των Ιμίων.

05:00 - Σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επαναβεβαιώνεται η εντολή αυξημένης ετοιμότητας και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού, και οι αεροπορικές δυνάμεις τίθενται σε κλιμακωτές ετοιμότητες 2, 5, 10 και 15 λεπτών. Εξετάζεται να αποσταλούν φρουρές σε νησίδες της ευρύτερης περιοχής.

07:16 - Εντοπίζεται δεύτερη τουρκική φρεγάτα τύπου KΝΟΧ, η «Trakya» F254, προερχόμενη από τα Στενά, που κατευθύνεται επίσης προς τα Ίμια.

07:20 - Η Φ/Γ Yavuz F-240 πλησιάζει επιδεικτικά τα Ίμια. Παραβιάζει πολλές φορές τα χωρικά ύδατα.

07:30 - Την πλαισιώνει μια Φ/Γ ΚΝΟΧ

08.00 - Ελικόπτερο απονηώνεται από την Φ/Γ YAVUZ και πετά προκλητικά πάνω από την ανατολική Ίμια. Επιτηρούν την ελληνική κινητοποίηση.

08:45 - Απογείωση δύο ΑΒ-212 το ΠΝ12 και το ΠΝ21 από Κοτρώνι Μαραθώνα.

Ο Αρχηγός της ΕΥΠ κ.Βασιλικόπουλος επισκέπτεται τον πρωθυπουργό και του μεταφέρει επιστολή του αρχηγού της CIA Τ.Τένετ που του παρέδωσε ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα. Ο Σημίτης αφού τον άκουσε του είπε ότι δεν τον χρειάζεται άλλο.

09:00 - Απωθείται από ελληνικό περιπολικό Τούρκικη βάρκα με 6-7 άνδρες που προσεγγίζει τα Ίμια.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ κατόπιν συνόδου του ΣΑΓΕ και του ΣΑ, αναλαμβάνει την επιχειρησιακή διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται στην κρίση. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΓΕΕΘΑ αναθέτει αποστολή κατευθείαν στους ΑΣ, διοικητή Στρατιάς, διοικητή ΑΣΔΕΝ και ΑΤΑ, οι οποίοι διευθύνουν τις επιχειρήσεις προς εκτέλεση της αποστολής που τους ανατίθεται.

Κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών γίνονται πολλές αναχαιτίσεις. Ελληνικό ελικόπτερο πετάει συνεχώς πάνω από τα Ίμια.

10:00 - Συνομιλίες Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υφ Εξωτερικών. Η Τουρκία απορρίπτει το Ελληνικό διάβημα που αναφέρει παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου. Ο πρέσβης της Ελλάδος ζητάει την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων. Ο Τούρκος Υφυπουργός ζητάει την απόσυρση των Ελληνικών δυνάμεων και δηλώνει ότι η Άγκυρα περιμένει απάντηση στο κάλεσμα της Τσιλερ για διάλογο περί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων.

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη με Clinton και του ΥΕΘΑ Αρσένη με τον ομόλογό του W.Perry. H ελληνική πλευρά δηλώνει ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση αλλά έτοιμη να απαντήσει δυναμικά εφόσον προκληθεί όπως επίσης ότι δέχεται αμοιβαία απόσυρση δυνάμεων χωρίς όμως υποστολή σημαίας. Ο W.Perry αναφέρει στον Αρσένη ότι η Τουρκία επιθυμεί αποκλιμάκωση κι αμοιβαία αποχώρηση στρατιωτικής δύναμης αλλά και απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας, έτσι λόγω αδιεξόδου οι ΗΠΑ αποσύρονται διότι δεν μπορούν να βοηθήσουν, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν στην Ελλάδα την πεποίθηση ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τους Τούρκους εάν επιλέξουν τη χρήση στρατιωτικής βίας. Παρόμοιο είναι το μήνυμα που μεταφέρει προς τον Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη ο αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Τζον Σαλικασβίλι. Ο Σημίτης αργότερα στη βουλή δηλώνει ότι η ελληνική σημαία παραμένει.

Πάγκαλος, Αρσένης, Ρέππας

10:30 - Συγκαλείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την εξέταση της κατάστασης, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, Εθνικής Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη, Εσωτερικών Άκη Τσοχατζόπουλου, Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, Τύπου Δημήτρη Ρέππα και του Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Χρήστου Λυμπέρη. Μετά το πέρας της σύσκεψης παραχωρείται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας -Θ.Πάγκαλο και Γ.Αρσένη- συνέντευξη Τύπου στην οποία απορρίπτονται με τον πλέον επίσημο τρόπο οι τουρκικές προκλητικές απαιτήσεις. Ωστόσο έχει ήδη διαφανεί η ασυνεννοησία μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Σημίτης αφού ενημερώθηκε από το Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή για παραμονή της κατάστασης ως έχει και την αποφυγή ενεργειών κλιμάκωσης. Σε ερώτηση του Α/ΓΕΕΘΑ πως επιθυμεί η κυβέρνηση να αντιδράσει σε παραβίαση κανόνων αβλαβούς διέλευσης από τα τουρκικά πολεμικά η απάντηση ήταν η μη χρήση βίας, μη παρενόχληση αλλά ενημέρωση και αίτηση απομάκρυνσης.

10:45 - Το ΑΒ-212, ΠΝ12 αφού προσνηώνεται στη Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟ F-461 αποβιβάζοντας προσωπικό και υλικά, αμέσως επιστρέφει στο Κοτρώνι και δίνει τη θέση του στο ΠΝ-21 το οποίο θα παραμείνει ως οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας. Στην περιοχή σημειώνονται εμπλοκές μαχητικών.

Real time ενημέρωση για την έξοδο του στόλου, προς κάθε ενδιαφερόμενο...

11:00 - Σήμα για τον απόπλου του Ελληνικού στόλου. Ο Πάγκαλος αναφέρει χωρίς να διαψευσθεί ότι η εντολή απόπλου δόθηκε από το προηγούμενο απόγευμα για το βράδυ της 29/1. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Διπλωματία και την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», ο δημοσιογράφος Δ. Βερύκιος πληροφορείται μια ώρα νωρίτερα από φίλο του κυβερνήτη φρεγάτας, ότι έχουν εντολή να αποπλεύσει ο στόλος. Κατόπιν, πληροφορεί τον δ/ντη του ΣΚΑΙ Μαλέλη, και την μετάδοση την κάνει ο Δ. Σταυρόπουλος. Πολλά γράφτηκαν για αυτήν την ενέργεια όπως: «H μετάδοση του απόπλου του Στόλου δεν ήταν μία αυθόρμητη δημοσιογραφική ενέργεια. Οργανώθηκε και εκτελέστηκε με πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη του καναλιού. H μετάδοση έγινε από το Δ. Σταυρόπουλο, που επέβαινε στο σκάφος του ιδιοκτήτη ανοιχτά του Φαληρικού Όρμου, ενώ δίπλα έπλεε σκάφος του Λιμενικού. Kατά τη διάρκεια της μετάδοσης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του επιχειρηματία με τον υπουργό Άμυνας.»(Αλήθειες και Ψέματα, Ημερησία 5/2/2011) Μετά την κρίση, οι..δράστες επικαλέσθηκαν την ελευθερία του λόγου και την δικαιολογία ...ότι όλοι μπορούσαν να δουν την έξοδο του στόλου. Με αυτό το σκεπτικό προφανώς θα μπορούσε να στηθούν οι κάμερες επίσης στα στρατιωτικά αεροδρόμια και έξω από στρατιωτικές μονάδες ενημερώνοντας τη κοινή γνώμη (κι όχι μόνο) για την στρατιωτική κινητοποίηση. Κάποιοι νόμιζαν ότι έγιναν CNN χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα ιδέα πότε, πως και τι εξυπηρετούσε το CNN όταν μετέδιδε πολεμικές επιχειρήσεις.

Το ΓΕΕΘΑ διατάσσει τη διατήρηση των ομάδων αμφίβιων καταδρομών στην Κω σε δεκαπεντάλεπτη ετοιμότητα, την αύξηση της ετοιμότητας των ομάδων του ΕΤΑ και της 2ης ΜΑΛ στην Αττική σε 30 λεπτά και  θέτει την 2η ΜΑΛ και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών σε ετοιμότητα δύο ωρών. Επίσης διατάσονται τακτικές αναγνωρίσεις από την Πολεμική Αεροπορία, και αραίωση των ελικοπτέρων του στρατού σε Σάμο και Ρόδο. («Ίμια Η αλήθεια» Ζαχαριάς Μίχας)

Η κατάσταση κλιμακώνεται και στον αεροπορικό τομέα με τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ Σάμου και Κω από 17 (εκ των οποίων πέντε οπλισμένα) τουρκικά μαχητικά (F-16C Fighting Falcon, F-4E Phantom II και RF-4E Phantom II σε εννέα σχηματισμούς) και δύο ελικόπτερα. Για την αναχαίτισή τους πραγματοποιούνται 14 έξοδοι ελληνικών μαχητικών και δύο από τις αναχαιτίσεις καταλήγουν σε εμπλοκές. Σε δηλώσεις του ο Γεράσιμος Αρσένης απορρίπτει τα «αιτήματα» της Τσιλέρ, όπως αυτά προέκυψαν μετά τη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

11:47 - Η φ/γ Ναβαρίνο και η ΤΠΚ Ξένος διατάσονται να πλεύσουν προς την περιοχή της Καλολίμνου και να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας βολής κατευθυνομένων βλημάτων. Οι κανονιοφόροι Πυρπολητής και Πολεμιστής αναλαμβάνουν την παρακολούθηση και αποτροπή προσέγγισης των βραχονησίδων στην φρεγάτα Υavuz και την ΤΠΚ Firtina, αντίστοιχα, έχοντας ετοιμότητα βολής πυροβόλων. Το αντιτορπιλικό Θεμιστοκλής αναλαμβάνει την διακριτική παρακολούθηση της φρεγάτας Εge. H τακτική διοίκηση των ναυτικών μονάδων στην περιοχή περνά στην φ/γ Ναυαρίνο.

12:00 - Η τουρκική φ/γ Ege επιχειρεί αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Λέρου και Λειψών και κατόπιν επιστρέφει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όλη η κίνηση γίνεται υπό την παρακολούθηση του αντιτορπιλικού Θεμιστοκλής.

Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης μεταβαίνει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου και συναντά τον υφυπουργό Ονούρ Οϊμέν. Ο κ. Νεζερίτης προειδοποιεί την Άγκυρα για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου εάν δεν σταματήσουν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Ο κ. Οϊμέν θέτει ως προϋπόθεση την επιστροφή στο status quo ante, περιγράφοντάς το ως «την αποχώρηση των πλοίων, στη συνέχεια του προσωπικού και τέλος των σημαιών». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για το «συμβιβασμό απεμπλοκής», που τελικά υιοθετήθηκε. Αυτό πιθανότατα υποδηλώνει είτε προηγούμενη συνομιλία και αποδοχή του από τους Αμερικανούς είτε προσπάθεια πειθαναγκασμού της Ελλάδας να τον αποδεχθεί μέσω της τήρησης από την τουρκική ηγεσία σκληρής γραμμής, πάντα υπό την απειλή της στρατιωτικής σύγκρουσης.


12:30 - Στα νησιά όλες οι μονάδες είναι σε γενική επιφυλακή. Αναφορές για Ηλεκτρονικό Πόλεμο από την μεριά των Τούρκων.

Δήλωση του πρωθυπουργού: «Αν η Τουρκία αποσύρει τα πλοία της, τότε και εμείς θα αποσύρουμε τα δικά μας»

"Ενημέρωση" και από αέρος - Ελικόπτερο ιδιωτικού σταθμού συνεχίζει να πληροφορεί σε ζωντανό χρόνο για το ποιες μονάδες αποπλέουν από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ανέλπιστο δώρο για τους Τούρκους επιτελείς.
13:00 - Μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου, υπό τη συνεχή απ' ευθείας τηλεοπτική κάλυψη μέσω ελικοπτέρου του τηλεοπτικού σταθμού (ΣΚΑΙ), εγκαταλείπει το ναύσταθμο της Σαλαμίνας και οδεύει προς την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της κρίσης. Η Τουρκία από την πλευρά της στέλνει περισσότερες φρεγάτες στην περιοχή.

13:15 - Ο Ναύαρχος Λυμπέρης διαγράφει τις λέξεις «Δυτική Ίμια» και γράφει «Καλόλιμνος» στο σήμα που ήθελε να στείλει ο Υ/ΓΕΕΘΑ όταν το ΓΕΣ πείστηκε ότι πρέπει να φυλαχτεί και αυτή. Έτσι τα δύο ελικόπτερα με τους καταδρομείς της ΑΣΔΕΝ που πήγαιναν στη Δυτική αφύλακτη Ίμια άλλαξαν πορεία πτήσης και κατέληξαν στην Καλόλιμνο. Ο Ναύαρχος Λυμπέρης δικαιολογεί την κίνηση του με το ότι οι πολιτικοί του λένε ότι προχωράνε σε αποκλιμάκωση και αν πράγματι πραγματοποιούταν αποβίβαση δυνάμεων στη Δ.Ίμια θα ήταν αντίθετο με το πνεύμα αυτό.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο (Αφιέρωμα Ίμια : Πριν την κρίση) μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος του αφιερώματος του Εν Κρυπτώ στην κρίση των Ιμίων. Θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο μέρος: Τύμπανα Πολέμου

5 σχόλια:

Dimitris 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:51:00 μ.μ. EET  

Για την ιστορία πάντα, πέρασαν ειδικές δυνάμεις απέναντι εκείνη την νύχτα?

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:39:00 μ.μ. EET  

Και να γνωρίζει κάποιος να σου απαντήσει, περιμένεις ότι θα το κάνει;;;;;
Αντώνης

tancred de hauteville 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:01:00 μ.μ. EET  

Ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Βούλγαρης δεν ανταποκρίνεται θετικά. Προβάλλει αντιρρήσεις για ανάληψη της αποστολής, επικαλούμενος αδυναμίες και ελλείψεις σε σχέση με υποχρεώσεις [σε άλλο σημείο του βιβλίου (σελ. 548) αναφέρεται ότι ο Α/ΓΕΣ επικαλέστηκε «προβλήματα διαθεσιμότητας προσωπικού»].

Πάντα ήθελα να το πω αυτό και θα το κάνω τώρα. Ο κύριος αυτός έπρεπε να καθαιρεθεί επιτόπου και να φυλακιστεί (με ή χωρίς στρατοδικείο) για να μην πω τίποτα πιο βαρύ και με λέτε ακραίο.

Επικαλείται αδυναμίες και ελλείψεις; Προβάλλει αντιρρήσεις; Είναι σαν να βρεθεί αστυνομικός μπροστά σε ληστεία, να μείνει άπραγος και να δηλώσει μετά ότι δεν είναι αρμοδιότητά του επειδή είναι της τροχαίας.

Προβάλονται διάφορες προφάσεις από τον Α/ΓΕΣ, και δηλώνεται αδυναμία φύλαξης από ΜΑΚ. Ο ΑΓΕΕΘΑ ζητάει από ΑΓΕΝ να διατεθούν άνδρες της ΔΥΚ.

Βλέπε παραπάνω.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Διπλωματία και την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», ο δημοσιογράφος Δ. Βερύκιος πληροφορείται μια ώρα νωρίτερα από φίλο του κυβερνήτη φρεγάτας, ότι έχουν εντολή να αποπλεύσει ο στόλος.

ΕΔΕ για να βρεθεί ο κυβερνήτης (μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν) και ναυτοδικείο και αυτόν. Τι κάνετε κύριε; σας αναθέτει το κράτος την περιουσία του, τις ζωές των πολιτών του, την τιμή του, και εσείς μιλάτε με δημοσιογράφο και του λέτε ότι αναχωρεί ο στόλος;!

Υπάρχει σκέψη για συγκρότηση ειδικού τμήματος ειδικών δυνάμεων μεικτής σύνθεσης, τόσο από καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές όσο και από άντρες του ΕΤΑ. Τελικά αποφασίζεται να συγκροτηθεί δύναμη ταχείας ενίσχυσης από μονάδες ειδικών δυνάμεων της Αττικής, τον πυρήνα της οποίας θα αποτελούσαν ομάδες της εδρεύουσας στον Ασπρόπυργο 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών-2 ΜΑΛ και του ΕΤΑ

Αν θυμάμαι καλά, το ίδιο λέει κ ο ΣΔΒ στο βιβλίο του για τα Ίμια, ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το ΕΤΑ. Και δεν καταλαβαίνω με ποιο σκεπτικό να ανατεθεί στο ΕΤΑ η φύλαξη ή έστω χρήση του προς ανακατάληψη/ άμυνα βραχονησίδας όταν ο ρόλος του υποτίθεται ότι είναι στρατηγικός;

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:23:00 μ.μ. EET  

Αν και όλα τώρα είναι προιστορία, υπάρχουν ΄μερικά πράγματα που τα διαβάζουμε και σήμερα και αν δεν είναι ψέματα για άλλους λόγους, πραγματικά προκαλούν ανατριχίλα!!!

Όπως είπε και ο αμέσως προηγούμενος, είναι δυνατόν να είσαι υψηλότατος στρατιωτικός, να έχεις βρεθεί στην μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 50 ετών, να κινδυνέυει με φιάσκο η χώρα ή ολοκληρωτικό πόλεμο, και να σου ζητάνε κομάντα, και να λες έχεις προβλήματα διαθεσιμότητας προσωπικού!!!!

Γιατί, που ήταν μπιρίμπα έπαιζαν και δεν μπορούσαν???

Και το ίδιο μου φαίνεται με τα Απάτσι. Είναι δυνατόν να είναι έτοιμος να ξεσπάσει ολοκληρωτικ΄ςο πόλεμος που θα κριθεί όλη η χώρα, σου ζητάνε Απάτσι, και εσύ σαν αρχηγός απαντάς ότι πρώτα πρέπει να γίνει βολή με πύραυλο σε πεδίο βολής και θα το στείλεις την επόμενη μέρα???

Είναι δυνατόν, να στείλεις την δεύτερη ομάδα που προοριζόταν για το δεύτερο νησάκι (που πήραν οι Τούρκοι τελικά), να έχουν φτάσει στο σημείο να είναι στο παρά ένα για την απόβαση, και ξαφνικά να πουν εεε δεν έχουμε μπαταρίες στους ασύρματους!!! Έλεος, και για τις μπαταρίες, και για την οργάνωση, αλλά και για τις ειδικές δυνάμεις που θα πήγαιναν, ούτε σε κωμωδία χειρίστου είδους δεν γίνονται αυτά!!!

Αν αυτοί είναι οι στρατιωτικοί μας, να τους χαιρόμαστε, όμως πιο αποτελεσματικό θα ήταν για την χώρα να ξόδευε τα κονδύλια σε γούρια κάθε είδους και ματζούνια που φέρνουν τύχη, γιατί η χώρα αυτή εξακολουθεί να υπάρχει από ένα θαύμα, μια απίστευτη τύχη!

Αυτή η ιστορία ξεβράκωσε εντελώς εντελότατα μπροστά στο κοινό την ικανότητα, ετοιμότητα και διορατικότητα των στρατιωτικών μας, δεν είμαι πολεμό..αυλος, όμως ο μάγκας στρατιωτικός είναι αυτός που καθαρίζει όλα τα πλεονεκτήματα σε χρόνο dt, με συνέπεια να μην γίνει πόλεμος γιατί ο άλλος ξέρει ότι στρατηγικά τον έχει χάσει από τα αποδυτήρια.

Θλίψη και μόνο θλίψη, φυσικά δεν μιλάω για τους πολιτικούς, τουλάχιστον όμως οι στρατιωτικοί παίρνουν λεφτά επί 40 χρόνια (και άλλα για την σύνταξη), για να είναι χρήσιμοι μόνο την πιθανή μια φορά που μπορεί να συμβεί κάτι. Πληρώνονται 40 χρόνια, για την μία ώρα (ή μέρα ή εβδομάδα) που μπορεί να χρειαστούν, και οι δικοί μας όταν ήρθε η ώρα αυτή και να σταθούν στο ύψος τους, είπαν σόρρυ, αλλά έχουμε κάποια άλλη δουλειά (άλλος να βρει διαθεσιμότητες, άλλος να κάνει καμιά αποδοχή πυραύλου, άλλος ένα σωρό άλλα, πραγματικά δεν υπήρξε ούτε ένας αρχηγός ή υψηλόβαθμος στρατιωτικός που να στάθηκε στο ύψος του).

valenti 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:08:00 π.μ. EET  

Για την ιστορία λοιπόν, το μόνο και βασικότατο τακτικό λάθος (πέραν των πολιτικών και στρατηγικών) ήταν ότι αφήσαμε την ετέρα βραχονησίδα ακάλυπτη... Αυτό και τελικά πληρώσαμε. Η τελευταία παράγραφος λοιπόν, τα λέει όλα.
Το ολέθριο αυτό σφάλμα του Ναύαρχου Λυμπέρη θα τον βαρύνει για πάντα... Όσο κι αν προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες του παντού αλλού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP